Gå til sidens hovedinnhold

Håper på å minske ensomhet til tross for smitteverntiltak

NOTODDEN/PORSGRUNN: 400 nye studenter i Notodden og 600 i Porsgrunn skal starte på Universitet i Sør-Øst Norge til høsten. Selv om ikke alt blir som normalt får de nye studentene en fadderfestival, noe fadderordningene mener er viktig.

– Fadderuken er en god mulighet for å minske ensomhet hos studenter. Mange studenter slutter på sitt studie på grunn av ensomhet, og vi i fadderstyret ser at det er veldig viktig for de nye studentene å ha en fadderuke for å danne et sosialt nettverk og få seg nye venner, sier Sander Solheim, leder av fadderstyret ved USN Porsgrunn.

Åtte av ti studenter syns det har vært vanskeligere å være student under koronapandemien, ifølge en undersøkelse gjort av Samskipnaden i Trondheim. Universitetsavisa skriver at det er sosiale forhold som å møte venner som har vært mest problematisk.

Dette håper fadderstyret i Porsgrunn å unngå, ved å gjennomføre en litt annerledes fadderuke.

– Fokuset på smittevern og at vi har restriksjoner vi er nødt til å forholde oss til blir de største forskjellene på årets fadderfestival. Det er ikke alt vi hadde planlagt som kan gjennomføres, dette gjør at vi har vært nødt til å tenke litt nytt, sier Solheim.

– Noe annet å møtes ansikt til ansikt

Også på Notodden vil det bli en fadderuke.

– Vi har valgt å lage flere små grupper gjennom uka. Noe vi gjør både med hensyn til smitteverntiltakene, men også slik at det blir lettere for de nye studentene å bli godt kjent med de andre, sier leder i fadderstyret hos USN Notodden, Sofie Januzi.

Hun forteller at dette blir en bedre løsning enn å skulle møtes over nettet.

– Det er noe helt annet å møtes ansikt til ansikt. Selv ble jeg god venn med fadderne mine, så det at vi kan gjennomføre en litt annerledes uke tror jeg kan være med på å minske sjansen for ensomhet hos studenter, sier Januzi.

Gjennom mange ulike aktiviteter gjennom uken er hun sikker på at flere vil få gode relasjoner til hverandre, slik at alle har noen å være med også på fritiden.

– Vi har kommet opp med en plan vi håper går an å gjennomføre, sier Januzi.

Fadderstyret i Porsgrunn er også underveis i planleggingen av fadderuken.

– Fadderuken i år blir selvfølgelig annerledes enn den har vært tidligere. Vi er i ekstraordinære tider som vi bare har nødt til å forme fadderuken etter. Vi prøver å legge opp et opplegg som er så likt som mulig slik det har vært årene før fra fadderstyret sin side – men selvfølgelig vil vi ha mer fokus på avstand og smittevern, sier Solheim.

Eget smittevernpoliti

Januzi har selv tatt på seg rollen som «smittevernpoliti» under den kommende festivalen på Notodden.

– Jeg kommer til å ta på meg litt ekstra ansvar og passe på at avstand og smittereglene blir overholdt, selv om jeg stoler fullt på at fadderne kommer til å passe godt på, sier lederen i fadderstyret.

Før studiestart skal fadderne på kurs som skal ta for seg smittevernloven, regler og hvordan de skal ta hensyn.

– Jeg gleder meg masse til å komme tilbake på universitetet. Jeg tror fadderuka kommer til å bli veldig bra, til tross for at den blir annerledes, sier Januzi.

Kommentarer til denne saken