Grønne vintre skaper utfordringer

BEKYMRET: Leif Anders Kasin på Grønkjær skisenter.

BEKYMRET: Leif Anders Kasin på Grønkjær skisenter.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Leif Anders Kasin frykter et merkbart frafall fra skisporten dersom forholdene uteblir.

DEL

I helgen var det skiskytterne som opplevde å få sine renn avlyst. Både Drangedal og Gautefall måtte trekke sine arrangementer som følge av manglende skiforhold.
–Erfaringsmessig ser vi at det er utfordrende å unngå frafall i alderen 11–15 år med flere grønne vintre, sier Leif Anders Kasin.

62 i klassen

Han vant selv sølv i KM med 62 konkurrenter i klassen på 1980-tallet. De tidene er forbi, og aldersklassene tynnes stadig ut.
–Trolig vil det være unge med de ivrigste foreldrene og løperne som «overlever». Det blir stadig mer krevende å opprettholde bredden, mener Kasin.
–Hvilke utfordringer ser du for deg dersom denne trenden fortsetter?
–Det vil trolig føre til at mange barn og unge velger andre idretter. Fotballen har blitt en helårsidrett, så den vil nok øke i omfang, mens vinteridretten vil slite, spår han.

Merker frafallet

Flere arenaer i distriktet sliter med snømangel. Langtidsvarselet viser heller ingen lysning. Slikt får konsekvenser.
–Frafallet i skiidretten merkes både lokalt og nasjonalt i slike snøfattige perioder, og det er merkbart i både jente- og gutteklassene, mener Kasin. Håkon Engstu i Heddal skiskyttergruppe deler Kasins synspunkter.
–Det finnes tre utfordringer rundt når vi opplever vintre som dette. For det første blir det vanskelig å gjennomføre gode treninger, mens det også merkes i antall avlyste renn. Mange må droppe sine arrangementer – både i langrenn og skiskyting. Å utsette renn er krev­ende med tanke på at programmet allerede er tettpakket. Det er i tillegg utfordrende med tanke på ski som en bred folkelig aktivitet. Idretten er sårbar, påpeker Engstu.

Takker Grønkjær

Skiskyttertreneren understrek­er at man foreløpig har akseptable forhold på Grønkjær, og at det lokalt ikke har fått noen konsekvenser at vinteren har uteblitt.
–Jeg ønsker ikke å svartmale situasjonen. Forholdene i Rauland – en kort kjøretur unna – er magiske, mens også høyden i Hjartdal kan by på bra forhold, mener han.

Indre motivasjon

–Kan det likevel være krevende å holde på de unge utøverne når vinterne er snøfattige?
–Både ja og nei. De som driv­er med langrenn og skiskyting er med fordi de syns det er gøy. Dermed ligger det en indre motivasjon i bunnen. Men dersom man opplever avlyste renn uke etter uke, kan det bli vanskelig på sikt. Vi trener jo hele høsten for å gå på ski, men vi har ikke merket noe til denne ennå. Mandag var vi 24 barn og unge på trening, understreker Engstu.
–Vi merker det først og fremst ved at sesongene blir kortere, legger Engstu til. Skiskytterne skal kommende helg delta på et stort renn på Lampeland.

Artikkeltags