“Gratisprinsippet vil si at kommunen ikke kan kreve betaling fra elever eller foreldre for verken undervisningsmateriell eller aktiviteter (faglige eller sosiale) som skjer i skoletida og i skolens regi, og som er en del av grunnskoleopplæringa i samsvar med opplæringslova og lovens forskrifter. “

Vel og bra og fungerer ok mesteparten av tiden, helt til vi kommer til foreldremøter og foreldregrupper på Facebook…

“La oss finne på noe fint for ungdommene, vi kan jo bestille pizza og brus til de? Fint om alle bare vippser 100kr til meg så fikser jeg det” -Du vippser og hører at hjernen skrike: F@£n! Den hundrelappen skulle definitivt brukes til noe annet!

“Anbefaler alle som skal leie kjole til ballet å høre med xyz, jeg har brukt de flere ganger, skikkelig fine folk”

-Du smiler og vet at arvingen må gå i en kjole som er en drøy størrelse for stor, arvet av en tante.

“Nå trenger vi penger til avslutningen dere, vi kan jo ikke kreve penger av foreldre pga gratisprinsippet, hahaha, men da tar vi en dugnad da dere så får vi inn litt godt med penger”

-2 uker senere kommer arvingen hjem med 4 gaveposer som skal selges for 250kr pr stykk, helst så fort som mulig. Det er ikke mulig å levere tilbake det du ikke får solgt… Og det er selvfølgelig november, måneden før desember, når folk flest og deres slektninger har mer enn nok med egne utgifter og høye strømpriser.

Tiden går, og med det som oppleves som masing på venner og familie får du til slutt solgt 2 av de 4 pakkene, arvingen kommer hjem og sier at X i klassen ba alle om å huske å vippse mora hans for gaveposene, for det var visst ikke alle som hadde gjort det.

-Du vippser 500kr, men må vente med resten til du får solgt de 2 siste gaveposene

Det blir januar og 2 gaveposer skuler hånlig på deg hver gang du går forbi, som om de vet at de representerer 500kr du IKKE har vippset. Foreldregruppen på Facebook våkner til live igjen, noen våger seg frempå og ymter noe om at det er vanskelig å få solgt disse gaveposene og at det har vært mye dugnader på fritidsaktiviteter også i det siste.

Responsen lar ikke vente på seg;

-Litt dugnad må alle regne med, det er jo bare å kjøpe ut produktene selv. Dugnad er jo en måte for elevene å tjene penger til klassekassa, siden vi i utgangspunktet ikke har lov til å be om penger direkte fra foreldre/gratisprinsippet.

Gratisprinsippet er en fin teori, men i den virkelige verden er det langt mellom teori og praksis.

Hilsen han som fremdeles ikke har vippset 500kr til mora til X, men til gjengjeld har 2 gaveposer med kort hvis noen vil være tidlig ute med julekortene for 2023??

** Telen kjenner identiteten til avsenderen av dette leserinnlegget, og har vært i kontakt med vedkommende, som av hensyn til sine barn, ønsker å være anonym. Som hovedregel skal alle Telens leserinnlegg signeres med fullt navn. Det er kun i særskilte tilfeller, når et viktig tema bør belyses, og når vi kjenner avsenders identitet, at vi velger å gjøre dette.**