[Barnevakten.no]  Neste uke er det høstferie i Telemark. Her er noen tips til morsomme familieaktiviteter med digitalt tilsnitt.

Høstferien er en flott tid å ferdes ute i skog og mark. Det kan være alt fra korte spaserturer til dagsturer eller overnattingsturer på hytta eller i telt. Uansett er det stor sjanse for at både unge og gamle vil sitte igjen med fine minner for livet.

Selv om det noen ganger er greiest å legge bort mobilen når man er på tur, så kan det være lurt å ha den i sekken – for den kan faktisk bidra til å gjøre litt av turen morsommere.

Hvem tar det sprøeste bildet? Har pappa gravd seg ned i en haug med blader, slik at bare hodet synes? Eller har du funnet en trestubbe som ser ut som et troll? Knips i vei!

Lær gjerne barna litt enkel bildebehandling, som å lage utsnitt, sette på ramme og skrive ut bilder – og kanskje lage et fint kort til bestemor eller morfar eller en god venn?

Høsten er formelig en eksplosjon av farger. Ute i naturen kan man samle fargerike blader i alle størrelser og fasonger, og bruke dem til å lage morsomme figurer som man kan ta bilde av og dele med familie og venner.

Studer stjernehimmelen 
Når høstmørket senker seg, kan man vende blikket mot stjernehimmelen. Det finnes mange apper du kan bruke til å finne ut hva de ulike stjernetegnene heter.

Night Sky Pro (iOS, 9 kr)
Utforsk nattehimmelen med en veileder som passer rett i lomma. Dette er en flott anledning for foreldre som vil gjøre noe utendørs sammen med barna. 
To andre apper vi kan nevne heter Sky Map (Android, gratis) og Starmap (iOS, 49 kr) – men her finnes en rekke gode alternativer.

Geocaching 
Ta hele familien med på en spennende skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater. Til dette trenger du et GPS-apparat, som finnes på de aller fleste smarttelefoner. Last ned appen Geocaching (iOS 70 kr, Android 69 kr), eller gå inn på geocaching.com. Her kan du søke opp en skatt i det området du ønsker å gå på tur. Geocaching er en spennende utfordring for hele familien som kombinerer den digitale verden med fine naturopplevelser. 
 

Ingress
Har du hørt om det populære dataspillet Ingress? Det er noe så sjeldent som et dataspill som blander teknologi med den virkelige verden. Du spiller på mobilen, men du beveger deg utendørs for å få framgang i spillet. Det er helt gratis, og vi har hørt om spillere som har gått opp på fjelltopper flere ganger daglig for å stjele motstanderens portaler. Anbefales for hele familien.

Den gode naturopplevelsen er godt for kropp og sjel, og supert for å ha en åpenhjertig samtale med barna om mediebruk – og alt mulig annet.

Kristin Oftedal, fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforening, har lang erfaring fra turer med egne barn og som turleder for barn og voksne. Hun forteller at de aller beste samtalene hun har hatt med barna sine, har kommet når de har vært på tur.

– Det å ta med seg barna på tur er vel så bra for familiens psykiske helse som for den fysiske. Å gå på tur gir en fantastisk mulighet til å komme i prat med ungene sine om nær sagt alt, både når de er små og når de begynner å bli litt større. Hverdagen er ofte veldig stresset både for barn og voksne, men på tur har man fullt fokus på hverandre på en god måte. Man støtter og hjelper hverandre, og bygger gode relasjoner på mange nivåer, framhever fagsjefen.

Hva med å la barna finne en spennende oppskrift på nettet? Det kan bli et fint prosjekt, med å skrive ut oppskriften, lage liste over manglende ingredienser, gå på butikken og så tilberede maten før man avslutter dagen med et skikkelig herremåltid.

Kanskje en eplekake med norske epler? Eller en pærepai? Eller noe godt med poteter, siden høstferien opprinnelig var en ”potetferie”.

Innimellom andre aktiviteter, for eksempel på dager med vind og øsende regn, kan det være fint å ha en skjerm å samle seg rundt – eller å ta en tur på kino.

Fine høstspill

FIFA 16 
En ny utgave av det superpopulære fotballspillet er kommet i butikkene, og er gøy for både unge og gamle. Ta gjerne en kamp eller to sammen med barna.
Format: Xbox One, Xbox 360, PS 3, PS 4, PC
PEGI: 3
Tearaway Unfolded
Et ikonisk PlayStation Vita-spill pusses opp til PlayStation 4. Dette er et mesterverk av et kreativt spilleventyr med fabelaktig papirkunst. Anbefales for barn fra syv år. 
Format: PlayStation 4 (også tilgjengelig på PlayStation Vita)
PEGI: 7, frykt
Splatoon
Nintendo byr her på nyskapende og svært så underholdende spillmoro som er på sitt aller beste når man konkurrerer mot andre. Dette er et godt og barnevennlig skytespill-alternativ som anbefales fra åtte år. 
Format: Nintendo Wii U 
PEGI: 7
Yoshi's Woolly World
Begi deg ut på eventyr med Yoshi i en fantasifull spillverden laget av strikketøy, ullgarn og tekstiler. Dette er kanskje et av de flotteste barnespillene utviklet for Wii U-konsollen. 
Format: Nintendo Wii U 
PEGI: 3 (ANB)