Det disse har funnet opp skal hjelpe barn og unge

LAV TERSKEL: Ved å klikke på de ulike aktivitetene får man kontaktinformasjon, en video om aktiviteten og informasjon på alle aktuelle språk i kommunen. Det har aldri vært lettere å finne sin fritidsaktivitet.

LAV TERSKEL: Ved å klikke på de ulike aktivitetene får man kontaktinformasjon, en video om aktiviteten og informasjon på alle aktuelle språk i kommunen. Det har aldri vært lettere å finne sin fritidsaktivitet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NOTODDEN: Konseptet Vi fritid er nå klar for resten av Telemark og hele Norge. Deres digitale verktøy gjør at alle barn, unge og voksne – på alle språk – kan finne sin fritidsaktivitet.

DEL

ALLE AKTIVITETER PÅ ALLE SPRÅK Utviklerne håper og tror mange av Norges over 400 kommuner ser mulighetene.

Vi fritid er inne i siste halvår av sin pilotfase og på testkommune Notodden sine hjemmesider kan du gjennom film, språk og kontaktinformasjon finne ut om det er sjakk, langrenn, motorsport, jakt eller hestesport – eller en av de mange andre aktivitetene der ute – som passer for deg. Vi fritid samler, digitaliserer og visualiserer alle aktiviteter i en kommune. Konseptet er overførbart til alle kommuner i hele landet.

Samlet og komplett

De 60 sekunder lange konseptfilmene gir en innføring i fritidsaktiviteten og utviklerne omfavner også asylsøkere som ikke har lært seg språket enda. Undersøkelser viser at barn som er med i fritidsaktiviteter lærer språket fortere og i de fleste kommuner finnes det en aktivitet som passer for deg. Ikke alle er interessert i fotball og håndball – gjennom Vi fritid kan du finne ut om kanskje backgammon, turn, musikk, bordtennis, jakt og fiske eller skateboard er aktiviteten for deg eller ditt barn.

Det er Karl Arne Lia, Lasse Koslung og Henrik Hognestad som står bak Vi fritid. Pilotprosjektet på Notodden er nå i bruk og forretningsideen er å selge konseptet til alle norske kommuner. Det man får er en samlet og komplett oversikt som alle kan finne frem i. Ett hovedpoeng er også å gi barn og unge som i dag ikke har et sosialt møtested, muligheten til å finne sin nisje. Vi fritid systematiserer alle aktiviteter i en kommune.

FINN DIN AKTIVITET: Henrik Hognestad og Karl Arne Lia sitt Vi fritid-konsept samler alle fritidsaktiviteter i en kommune og gir barn og voksne alle valgmuligheter.

FINN DIN AKTIVITET: Henrik Hognestad og Karl Arne Lia sitt Vi fritid-konsept samler alle fritidsaktiviteter i en kommune og gir barn og voksne alle valgmuligheter. Foto:

Genialt

– Det er flere faser for å lykkes med det vi kaller tidlig innsats – for å bli bevisst på hva som finnes av sosiale aktiviteter og muligheter der ute – allerede fra barnehagealder av. Påvirkningsfase, kartlegging, aktivitetsfase og vedlikehold og oppfølging. Vi synliggjør alle aktiviteter i en kommune og er et hjelpemiddel og et redskap for lærere og alle som jobber med å få barn og unge ut i aktivitet, sier Lia.

Det som startet med et eget Vi fritid-kontor i Notodden sentrum der folk fant sin aktivitet via touchscreen, er nå utvidet til en pakke der de skreddersyr en oversikt for alle kommuner. Det betyr at terskelen for å finne en aktivitet som passer er blitt veldig lav.

– Det er et kjempespennende konsept som åpner en hel ny verden der alle mulighetene i en kommune blir presentert. Det er både enkelt og genialt, sier president i Norges Skiforbund, Erik Røste, i en video på Vi fritids hjemmeside.

– Det som er spennende er at uansett om du er vokst opp på Sætre på Notodden, i Sandefjord eller i Somalia – og har lyst til å finne på noe – så får du gjennom dette mulighet til å se mangfoldet i aktivitetstilbudet som finnes, på ditt eget språk. Det tror jeg er utrolig verdifullt. Alle stiller likt og alle får de samme mulighetene. Helt genialt, sier Tone Berge Hansen, leder av hovedutvalg for kultur i Telemark fylkeskommune.

PILOT: Henrik Hognestad og Karl Arne Lia gjorde Notodden til sin pilotkommune. Nå håper de andre kommuner ser muligheter for det skipresident Eirik Røste har kalt et genialt konsept.

PILOT: Henrik Hognestad og Karl Arne Lia gjorde Notodden til sin pilotkommune. Nå håper de andre kommuner ser muligheter for det skipresident Eirik Røste har kalt et genialt konsept. Foto:

Gjelder alle barn

– Det er mange som har misforstått Vi fritid og trodd det bare var et integreringskonsept. Dette gjelder alle barn og unge i hele Norge. De mange språkene er tatt med for å integrere alle. Vi mener konseptet er ganske unikt, det er bare å gå inn på hjemmesiden til Notodden kommune – der finner man alt på tre klikk. Ingen andre kommuner i Norge har denne oversikten, sier Lia.

Vi fritid har presentert konseptet sitt i rundt halvparten av kommunene i Telemark og sier tilbakemeldingen har vært veldig positive. Politikere og rådmenn ser samfunnsøkonomi og besparelser i forbygging og tidlig innsats for å få dagens barn og unge i aktivitet.

Artikkeltags