- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle tilbake hit, sier Ingebjørg, og skotter bort på samboer Håkon hjemme ved spisebordet i Olaf Ryesgate på Toppen.

Det lukter nytt treverk. Veggene og interiøret er holdt i smakfulle farger, det romslige kjøkkenet er nytt.

Heddals-jenta Ingebjørg dro fra Notodden i 2012, i likhet med de fleste av venninnene, til studier i Bergen og Oslo. At hun skulle flytte hjem igjen var absolutt ikke opplagt.

Der har Håkon en annen historie. Han kunne gjerne bodd i Notodden hele tiden. Men jobbmulighetene var begrenset.

Da han dro i militæret etter videregående var savnet etter hjembyen med.

- Jeg VILLE hjem igjen, jeg, smiler Håkon, som bestemte seg for å studere kroppsøving og informatikk her hjemme ved USNs ulike campuser.

Helst ville han gått ut i jobb her også, men den erfaringen som gjerne trengs i stillinger som tilbys lokalt, må man hente ute, mener han.

- Ja, men det var jo ikke derfor du flytta, smiler Ingebjørg lurt.

Kontor på soverommet

For etter å ha møttes her en helg Ingebjørg var hjemme på besøk, begynte de å date. Og da Håkon var ferdig utdannet systemutvikler i 2017, flyttet han til Oslo. Til mer erfaring, men aller mest til kjærligheten.

Et par år etter hadde de kjøpt helt ny leilighet på 55 kvadratmeter. Og på en ferie i Frankrike kom plutselig Ingebjørg jublende ut av hotell-baderommet midt på natta med en graviditetstest i hånda.

Lille Even kom en måned etter at Norge stengte ned med korona. Det forsterket Håkons lengsel etter Notodden.

For selv om det gikk det fint å ha et småbarnsliv med Even på Ensjø i Oslo, så ble hverdagen med hjemmekontor på 55 kvadratmeter noen ganger litt vel intens.

- Jeg tror vi klarte oss bra i forhold til en del andre småbarnsfamilier, men vi bodde jo oppå hverandre, sier Håkon. Han jobbet da på Telenor, mens Ingebjørg var sykepleier på Radiumhospitalet.

Å ha hjemmekontor i mange måneder på 55 kvadratmeter kan være en utfordring. Håkon flyttet de store skjermene han bruker i jobben rundt om i leiligheten, prøvde alle rom, til og med et kott, til han til slutt endte på soverommet.

- Og det er jo ikke så hyggelig å ha kontor på soverommet…

Så på hus for moro skyld

Men stort sett funka det likevel, mener Ingebjørg. Det var bare de gangene hun var hjemme i Heddal at hun ble minnet om sin egen gode oppvekst, nærheten til familien, og verdien i at barna kan leke fritt i egen hage.

- Og mot slutten av året i 2020 var vi jo nesten bare inne på grunn av nedstengningen.

I desember det året var Ingebjørg, Håkon og lille Even hjemme på besøk hos familien.

- Da drev vi og kikka på hus, bare for moro skyld, forteller de.

Det var ikke uttalt at de skulle hjem igjen, men kanskje trengte bare frøet å modnes. For da huset på Toppen kom for salg, våknet Håkon for alvor. Dette var strøket han hadde vokst opp i, og her kunne de få hus med hage til rimeligere pris enn hva de ga for den langt mindre leiligheten i Oslo.

- Å bo så lite og ikke ha besteforeldre der til å bidra… Det er klart at det var et trekkplaster, og de synes jo det var veldig hyggelig at vi kom hjem, sier Ingebjørg.

- Og så var det det at det var veldig bra å selge i Oslo på den tiden. Så vi solgte på topp, innskyter Håkon.

Jobb, familie og venner avgjørende

De tror opplevelsen med pandemi og lock down i små leiligheter nok satte i gang flyttedrømmer hos flere utflyttede venner. Men virkeligheten er likevel ikke så enkel for alle at det bare er å flytte.

Jobb, familie og venner er det mest avgjørende argumentet for om man flytter hjem igjen, tror de to.

- Jeg har et par gode kompiser i Oslo som begge kunne tenke seg å bo her, men det det koker ned til er jobb, poengterer Håkon.

- Men det virker jo som om det er mange jobber ledige i Notodden nå?, undrer Ingebjørg.

- Ja, men de er spesialiserte, sier Håkon, som gjerne skulle sett at det var større muligheter for konsulenttjenester, som ville gjort det enklere å skaffe seg erfaring lokalt.

Selv har han inntil nå jobbet for konsulentselskapet Sopra Steria, og derfra blitt utleid til Telenor. I året som har gått har han jobbet fra hjemmekontor på Notodden, helt problemfritt. Men savnet etter kolleger gjennom to år med pandemi, gjorde at han begynte å se seg om etter jobber også lokalt.

- Jeg trodde jeg måtte til Kongsberg, sier Håkon.

Starter i ny jobb

I stedet måtte han bare til Høgås. I august starter han nemlig i ny jobb hos firmaet 24sevenOffice, som fra sine avdelinger i Oslo, Skien, USA, Stockholm og Notodden lager skybaserte forretningssystemer for bedrifter.

- Jeg gleder meg veldig til å begynne der, smiler Håkon.

- Ja, vi er heldige som har yrker som gjør at det er lett for oss å få jobb, sier Ingebjørg.

Selv jobber hun nå på Notodden sykehus.

- På Radiumhospitalet jobbet jeg jo på en spesialisert avdeling. Her får jeg litt av alt. Men det krever jo desto mer faglig kunnskap, så det føler jeg har vært vel så bra, understreker Ingebjørg, som har sin jobbhverdag på FOVA, akuttmottak- og overvåkningsavdelingen på sykehuset.

Med nyoppusset stort hjem og barnehageplass for Even bare et steinkast unna i Toppen barnehage føler de seg heldige med valget de tok for drøye året siden.

- Savner dere noe fra Oslo?

- Vi savner ikke byen, men mer det sosiale. Selv om vi absolutt har det her også, sier Ingebjørg, som nå går gravid med nummer to.

Nye oppdagelser

Det å gi barna en barndom på Notodden, er noe de begge kjenner seg veldig rolige på at skal gå bra. Begge omtaler oppveksten de har hatt i Heddal og i Kongsbergveien som verdens beste.

- Vi ville ikke byttet den mot noe, understreker de.

- Er det noe som har skuffet dere med hjemreturen?

De drar på det. Ser litt på hverandre. Det er jo så mye bra, men...

- ...Kanskje restaurantutvalget..? Det er jo Eyde, men ellers virker det jo som det er mest kebab og fastfood, sier Håkon.

Og så er det jo litt lite butikker i sentrum, sier de, og nevner flere ønskebutikker, som langt flere enn dem har etterspurt: Barneklær, flere butikker med klær for voksne, bruksvarer og huslige ting.

Der stopper det. For de er langt mer ivrige på å fortelle om alt de har oppdaga: Eikeskar, Dugg Sauna, marinaen – masse badesteder og turmuligheter.

- Vi visste jo hva vi kom til, men så har vi blitt positivt overraska i tillegg.

Flytta hjem

Har du flytta hjem igjen til Notodden eller Hjartdal etter å ha bodd et annet sted en periode? Da ønsker vi å komme i kontakt med deg! Kanskje du har fått et nytt blikk på hjemstedet ditt? Kanskje har du gode innspill å dele?

Kontakt oss gjerne på telen@telen.no!