Gå til sidens hovedinnhold

Fra diplomati til forsvar. – Det handler om mer enn våpen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristine Kivle har byttet beite og skal framover legge til rette for at aktører i norsk næringsliv skal bli leverandører til USA og få lettere innpass hos det amerikanske forsvarsdepartementet.

For abonnenter

Programlederstillingen i Nadic (Norwegian-American Defence/Homeland Security Industry Council) i USA er allsidig, og Kivle fikk en snikstart på jobben det halvåret hun var praktikant i den norske ambassaden i Washington D.C.

– Jeg har jobbet med Nadic siden i september, har blitt godt kjent med dem, og ble tatt raskt inn i varmen. For 14 dager siden begynte jeg i et engasjement som er på et år. Det betyr at jeg blir i USA i totalt ett og et halvt år, og det passer godt med visum-reglene.

Planlegger stor konferanse

Kivle har siden hun begynte sendt ut invitasjoner og hatt kontakt med foredragsholdere til den store norsk-amerikanske forsvarskonferansen i Washington DC i april. Årets tema er hvordan man skal vinne innovasjonskonkurransen.

I invitasjonen står det blant annet: «Vi har gått inn i en epoke med konkurranse om teknologisk overlegenhet, som foregår mellom de nasjonale innovasjonsgrunnlagene i verdens stormakter. Temaet understreker viktigheten av å styrke den kollektive innovasjonskapasiteten til nært allierte nasjoner.»

Les også

- Mamma er min psykolog, veileder og minibank

Forsvarskonferansen er det mest innflytelsesrike bilaterale forsvarsmøtet mellom Norge og USA med over 200 representanter fra norsk og amerikansk industri, regjering og forsvar.

Nadic er et viktig supplement til forsvarsindustrirådsstillingen ved ambassaden i Washington D.C. som finansieres av Innovasjon Norge, Forsvarsdepartementet og industrien, og samarbeidsavtalen inngått mellom Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening og National Defense Industrial Association. Nadic er en del av apparatet som promoterer norsk forsvarsindustri som bransje, og som skaper arenaer for informasjonsformidling til administrasjonen, kongressen og forsvaret i USA.

– Mye mer enn våpen

Kivle forteller at Nadic også jobber tett med blant annet det norske handelskammeret i USA og Innovasjon Norge.

– Hva tenker du om å jobbe for forsvarsindustrien?

– Det har jeg tenkt en god del på. Mange har en litt stereotype oppfatning om dette, og tror det kun handler om F-35, våpen, raketter og slikt. Men, slik er det ikke. Det handler også om å hjelpe til med sivile løsninger inn blant annet helsesystemet, og å komme seg inn i markedet på andre områder. Det er spesielt moro å jobbe med dette her fordi Norge har en så høy stjerne her borte. Det var riktignok ikke dette jeg i utgangspunktet hadde trodd og tenkt jeg skulle jobbe med, men det er så spennende, sier Kivle.

– Moro med besøk

Hun forteller om Team Norway, et nettverksbasert samarbeid mellom ulike offentlige og private aktører, som jobber for å fremme norske næringsinteresser internasjonalt, om besøk fra Kongsbergindustrien, fra regjeringen og departementer.

– I høst landet Nadic en inkubator, kalt House of Nadic, forteller Kivle. Det vil si kontorlokaler som små og mellomstore bedrifter fra Norge med ambisjoner i det amerikanske forsvarsmarkedet, kan benytte. Handelskammeret holder blant annet til i huset, som ligger rett utenfor Washington D.C.

– Det er moro med besøk hjemmefra. Jeg jobber i et stort miljø her borte, selv om vi ikke er så mange, sier Kivle.

– Er det mye snakk om koronaviruset hos dere?

– Nei, det er mer snakk om presidentjakten, svarer Kivle, som rakk to uker hjemme i Notodden, før han begynt i den nye jobben.

– Jeg feiret jul her, så det var godt å komme hjem til familien og hunden, og til å se litt snø. Og det var godt å komme hit igjen også. Jeg føler meg privilegert som kan bo og jobbe her, avslutter Kivle.

Kommentarer til denne saken