Gå til sidens hovedinnhold

Denne typen barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er fristende å dele bilder av barna på sosiale medier. De er jo så søte, flinke og skjønne, ikke sant?

Men vi vet at ikke barna alltid synes det er like gøy. Flere forteller at de synes det er slitsomt og flaut at foreldrene deler bilder av dem, og Datatilsynet mener foreldre må skjerpe seg og respektere barns privatliv.

- Barn har en sterk følelse av hva som er privat, og det må vi respektere. Dette handler om deres personvern, sier Guro Skåltveit i Datatilsynet.

Vi i Side2-redaksjonen er enige om at det finnes enkelte typer bilder man aldri bør dele på sosiale medier:

1. Bilder du ikke ville lagt ut av deg selv

Dette er en fin hovedregel. Spør deg selv om du ville delt et lignende bilde av deg selv, uansett alder. Hvis svaret er nei så dropper du bildet.

Foreldre bør dessuten alltid spørre barna før de deler bilder av dem på sosiale medier. I følge Skåltveit i Datatilsynet kan man spørre barna helt fra de er rundt tre år:

- Barn på 3 år forstår ikke hva Internett er, men man kan forklare likevel, for eksempel ved å si: «Synes du dette bildet er fint? Er det greit om jeg viser det frem til venner og familie?»

2. Bilder av barn der de er nakne/halvnakne

Uansett hvor søtt det er med badende små barn, eller en liten barnerumpe, så er det ikke noe som bør deles i sosiale medier. Ikke på Facebook, ikke på Instagram – uansett om du har lukket profil eller ikke.

Det finnes mennesker der ute som kan misbruke disse bildene, og vi kan ikke få understreket det nok: Det er på ingen måte lett å få fjernet bilder fra avskyelige nettsider om de først er lagt der.

Husk: Facebook eier bildet ditt så snart du har delt det der. Da er det ute av din kontroll. Det samme gjelder for Instagram, som eies av Facebook.

 

3. Bilder av barn på do

Dropp bildene av søte barn på do. Ingen av oss voksne ønsker å dele dobesøket med resten av verden, hvorfor dele 4-åringens?

4. Gruppebilder med andre barn

Aldri del bilder av andres barn uten å spørre. Aldri, aldri, aldri.

5. Bilder av sykt barn

«Lille nusket har feber», «Stakkars liten, slapp og febersyk» er typiske fotografier som deles, spesielt på Instagram. Men du ville vel ikke likt å bli tatt bilde av når du er syk? Da burde barnet også slippe å bli knipsa når det ikke er på topp.

 

6. Bilder av barn som er sinte eller lei seg

«Se så søøøøøøøt han er når han har raserianfall!» Mange tenker nok at det er greit å dele bilder av barn som er sinte, men egentlig vet vi jo at vi ikke ville delt et slikt bilde av oss selv.

Vi kan naturligvis le av barn som tramper i gulvet av sinne eller har tidenes furteleppe, men for ungen er det neppe så morsomt noen år senere. Alt som er delt på sosiale medier er mulig å finne noen år senere også, og da har kanskje illsinte Jenny (4) blitt til usikre Jenny (14).

7. Bilder av barn fulle av mat

Ikke fordi det er noe galt i det. Det er bare ikke spesielt morsomt. La selvsagt barnet eksperimentere med mat, og lære seg å spise selv. Men et ansikt fullt av spagetti, med parmesan i nesa og ketchup i håret – det er jo egentlig ikke spesielt morsomt?

I tillegg har vi hørt at det ikke er lurt å legge ut bilder av barn som spiser for eksempel softis, fordi de skal være veldig enkle å manipulere. Utrolig fælt, men likevel greit å vite.

 

Kommentarer til denne saken