Sjekk hva flyselskapene<br> tillater av håndbagasje

PASSER, PASSER IKKE: Håndbagasje kommer i mange ulike størrelser og former. Ikke alle like godt tilpasset dagens krav til størrelse på 55cm x 35 cm x 20 cm.

PASSER, PASSER IKKE: Håndbagasje kommer i mange ulike størrelser og former. Ikke alle like godt tilpasset dagens krav til størrelse på 55cm x 35 cm x 20 cm.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Nordmenn flyr, på tross av klimatilstanden, mer enn noen gang. Det er blitt billigere å fly. Men også mer forvirrende. Hvilke regler gjelder hos hvilke flyselskaper? På hvilke flyplasser?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er vel få som veier håndbagasjen sin etter at de har pakket den. Og tidligere skjedde det knapt at noen brydde seg om å sjekke vekten på flyplassen, eller å stoppe deg hvis du hadde med deg et ekstra kolli. Nå er alt blitt mye strengere. Alle flyselskaper har innført begrensninger. De fleste av dem tillater kun ett kolli per passasjer i kabinen – for eksempel en koffert eller en bag – samt noen mindre gjenstander av varierende type.

– Vi godtar håndveske, liten kamerabag og PC-bag, forteller Anne Grete Ellingsen, informasjonsdirektør hos Norwegian.

– Men passasjerene må være oppmerksomme på at ved enkelte flyplasser i utlandet er det kun tillatt med ett kolli. Dette betyr at alt du har med deg inn i kabinen må få plass i ett stykk håndbagasje, påpeker Ellingsen.

I tillegg kan du normalt få med deg ei jakke, et teppe eller et sjal, samt lesestoff, barnemat og taxfree-kvoten inn i kabinen.

Store sprik

Omfanget på håndbagasjen varierer litt fra selskap til selskap. Men hvis du bruker en koffert eller bag som ikke er større enn 55cm x 35 cm x 20 cm, holder du deg innenfor grensene til de mest aktuelle flyselskapene. Spriket er langt større i antall kilo du har lov til å bære med deg ombord. Der SAS, British Airways og Lufthansa setter grensen ved åtte kilo, lar lavkostselskapet Norwegian deg få ha med opptil 15 kilo.
– Vi har innført dette nye bagasjekonseptet delvis for å få et konkurransefortrinn, kommenterer Anne Grete Ellingsen.
I tillegg til denne rausheten i kabinen, lar Norwegian deg bringe hele 40 kilo i innsjekket bagasje. Selskapet har imidlertid også nylig innført bagasjebetaling: 25 kroner per kolli utenlands og 27 kroner innenlands.

Maks ytre mål

Følgende ytre mål er tillatt for håndbagasje hos de enkelte flyselskapene:
* SAS (og Star Alliance): 55cm x 40cm x 23cm
* Norwegian: 55cm x 40cm x 20cm
* British Airways: 56cm x 45cm x 25cm
* Air France: 55cm x 35cm x 25cm
* Finnair: 55cm x 40cm x 20cm
* Ryanair: 55cm x 40cm x 20cm
* KLM: 55cm x 35cm x 25cm
* Sterling: 56cm x 45cm x 25cm

Maks vekt

Vurderer du å reise kun med håndbagasje? Da bør du sjekke denne maksvekt-oversikten: Det rauseste flyselskapet gir det lov til å ta med 12 kilo mer inn i kabinen enn det selskapet som er strengest.
* Icelandair: 6 eller 9 kg
* Finnair: 8 eller 10 kg
* British Airways: 8 kg
* Lufthansa: 8 kg
* SAS Norge: 8 kg
* Sterling: 10 kg
* Ryanair: 10 kg
* KLM: 12 kg
* Air France: 12 eller 18 kg
* Norwegian: 15 kg
NB! Der det er oppgitt to maksgrenser, gjelder den laveste for billigbilletter og den høyeste for businessklasse eller tilsvarende.

Artikkeltags