Alex Rosén knuser myter

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Her forteller han hva som skjer med glasset du kaster.

  DEL

  Nordmenn ligger på verdenstoppen i å gjenvinne glass- og metallemballasje. Men de færreste vet hva som skjer med det man leverer inn.

   – Jeg er en stor tilhenger av gjenvinning, men før visste heller ikke jeg helt hva som skjedde med all den emballasjen jeg leverte på returpunktet mitt, sier Alex Rosén.

  I det uendelige

  Det var før Rosén ble frontfigur i en ny informasjonsfilm om gjenvinning.

  – Nå har jeg lært at glass- og metallemballasje kan gjenvinnes nærmest i det uendelige, sier Rosén i forbindelse med besøket på gjenvinningsanlegget på Onsøy utenfor Fredrikstad.

  Der kommer det hvert år inn over 65.000 tonn glassemballasje og 4.000 tonn metallemballasje fra hele landet. Alt blir så sortert i svært avanserte maskiner. Glass blir skilt fra metallet, uønskede objekter fjernes og glasset sorteres etter farge.

  – Det var helt fantastisk å se hvordan små glassbiter ble skutt av luftpistoler og sortert på farge i en enorm hastighet, sier Rosén.

  Skytes med luft

  – Det positive er at vi sparer masse energi ved å gjenvinne, påpeker Rosén.

  For eksempel brukes bare fem prosent av energien når man smelter om brukt aluminium.

  – Når vi er ferdige med sorteringen, ender vi opp med et råstoff som har samme høye kvalitet som helt nytt materiale, sier administrerende direktør Kjell Håkon Helgesen i Syklus, selskapet som er ansvarlig for gjenvinningen.

  Råvarene brukes blant annet til å lage nye glass- og metallprodukter.

  – Dette er råvarer som er svært ettertraktet både i Norge og resten av Europa og som hadde gått til spille hvis det ikke hadde blitt samlet inn, sier Helgesen. (ANB)

  Artikkeltags