Alex Rosén knuser myter

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Her forteller han hva som skjer med glasset du kaster.

DEL

Nordmenn ligger på verdenstoppen i å gjenvinne glass- og metallemballasje. Men de færreste vet hva som skjer med det man leverer inn.

 – Jeg er en stor tilhenger av gjenvinning, men før visste heller ikke jeg helt hva som skjedde med all den emballasjen jeg leverte på returpunktet mitt, sier Alex Rosén.

I det uendelige

Det var før Rosén ble frontfigur i en ny informasjonsfilm om gjenvinning.

– Nå har jeg lært at glass- og metallemballasje kan gjenvinnes nærmest i det uendelige, sier Rosén i forbindelse med besøket på gjenvinningsanlegget på Onsøy utenfor Fredrikstad.

Der kommer det hvert år inn over 65.000 tonn glassemballasje og 4.000 tonn metallemballasje fra hele landet. Alt blir så sortert i svært avanserte maskiner. Glass blir skilt fra metallet, uønskede objekter fjernes og glasset sorteres etter farge.

– Det var helt fantastisk å se hvordan små glassbiter ble skutt av luftpistoler og sortert på farge i en enorm hastighet, sier Rosén.

Skytes med luft

– Det positive er at vi sparer masse energi ved å gjenvinne, påpeker Rosén.

For eksempel brukes bare fem prosent av energien når man smelter om brukt aluminium.

– Når vi er ferdige med sorteringen, ender vi opp med et råstoff som har samme høye kvalitet som helt nytt materiale, sier administrerende direktør Kjell Håkon Helgesen i Syklus, selskapet som er ansvarlig for gjenvinningen.

Råvarene brukes blant annet til å lage nye glass- og metallprodukter.

– Dette er råvarer som er svært ettertraktet både i Norge og resten av Europa og som hadde gått til spille hvis det ikke hadde blitt samlet inn, sier Helgesen. (ANB)

Artikkeltags