Hagelykter trenger ikke å koste noe. Telys i kjøkkenglass kan settes inn i små hvite papirposer, og settes utover plenen eller bordet.

Tomme syltetøyglass er supre lykter. Med ståltråd kan du henge dem opp i et tre, og vips, så glitrer det i hagen. Med litt enkel pynt, som for eksempel pyntebånd eller silkepapir, blir de enda finere.

– En blikkboks kan du slå hull i med en spiker og hammer, så har du en lykt som lager mønster på veggen, tipser interiørstylist og selverklært lykteelsker, Juni Hjartholm Torjusson

Øker romfølelsen

Interiør- og hagebutikkene bugner over av hagelykter i disse dager.

Det finnes noe for en hver smak og ethvert behov: Lykter som kan henges i trærne, pryde inngangsparti og henges på veggen.

Lysslynger som kan bukte seg under parasoller, over gelendre eller i gresset, lyspinner som kan lyse opp busker nedenfra, lamper og fakler som kan stikkes i jorden, og et stort antall små og store lykter til å pynte på og rundt hagebordene.

I Norge elsker vi å pynte med lys – selv i våre lyseste måneder.

Det har Hjartholm Torjusson ingen problemer med å forstå.

– Selv om kveldene er lyse, er det noe spesielt når det glitrer i trærne. Det skaper en spesiell stemning, en slags magi. Og med lykter kan man strekke kveldene langt utover natten, påminner hun.

Lykter er også med på å gi romfølelse om kvelden, og de gir uterommet dekorative lyspunkt.

Solens lykter

Lyktene kommer i ulike lystekniske varianter. Solcelledrevne lykter er det siste nye. Så å si hele solcellesortimentet til Ikea ble utsolgt på et par uker, men det finnes mange andre leverandører.

Lampene suger til seg dagslys hele dagen. Når det begynner å skumre, starter lyktene å lyse av seg selv. Praktisk, miljøvennlig og økonomisk.

På steder hvor det blåser litt er det supert med oljelamper. De brenner i en evighet, og du slipper å stadig sette inn nye lys.

Oljefakler på høye stenger kan spiddes ned i jorda og ønske velkommen til fest, som et morsomt alternativ til de vanlige småfaklene. Med de billigste varianten til rundt 30 kroner, kan du slå til med en hel lysallé.

– Få ting er så hyggelig som å komme som gjest til noen som har pyntet med lys, synes interiørstylisten.

Hagelykter kommer også i batteridrevet form, og selvfølgelig i alle mulig varianter og størrelser til te- og kubbelys.