Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) har sett på interiørtendensene fram mot 2019, og konkluderer med at større variasjon og mangfold vil prege måten vi innreder og fargesetter på.

– Vi vil fri oss mer fra trend- og motegrepet og hva andre definerer som riktig, og heller utforske hva vi selv liker og har godt av, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos IFI og leder for IFIs Trendforum.

– Det å skape gode rom handler like mye om trivsel og velvære som estetikk. Vi vil ha det fint, men hva som er fint vil vi selv avgjøre. De velstylede hjemmene i presse og sosiale medier er ikke virkeligheten. Livet leves ikke i pene, velregisserte bilder; livet leves der vi kan tasse rundt med kosebukse og raggsokker uten å oppleve at vi ødelegger eller roter til i rommet, forklarer Owren.

Det ensfargede og upersonlige avløses av personlige fargepaletter, og farger og materialer velges for å skape atmosfæren som stemmer med hva rommet skal brukes til.

Når vi frir oss fra denne jakten på det perfekte og hva alle andre mener, og heller fokuserer på hva som er godt for oss, vil også hjemmene våre bli mye mer individuelle og personlige. Alt vil bli friere, og trivsel vil være et viktig mål.

– Vi har blitt mer bevisste på hvordan omgivelsene påvirker oss, både fysisk og psykisk. Derfor vil vi lytte mer til oss selv når vi velger farger og materialer til hjemmet vårt. Vi gjør det rett og slett hjemmekoselig. Det skal være vårt og det skal være et sted vi er trygge, sier Owren til ifi.no.

Ifølge Owren og resten av trendpanelet vil dette blant annet vise seg ved valg av farger.

– Spørsmålet er ikke lenger hvilken farge som er riktig, men hvilke. Det blir mer fokus på fargekombinasjoner, og vi vil slippe oss mer løs og leke med farger. Vi blir mer bevisste på hvordan farger og materialer virker sammen, og vi jakter på kombinasjoner vi synes klinger godt. Hvert rom skal ha sin karakter og atmosfære, valgt ut ifra hvem som bruker det og hvilke aktiviteter det skal romme, forklarer Owren.

I jakten på «mine» og «våre» farger vil nyanse av fargene bli viktigere.

– Mange vil bruke lyse, dempede eller lyse, klare nyanser, mens andre trenger tyngre farger og går for mørke, dempede eller mørke, mettede nyanser. Helheten framover vil være myk og lun.

– Vi bruker mer tekstiler. Gardiner og tepper hører inn i det moderne interiøret i 2018. Vi er fortsatt forsiktig med mønster, men desto rausere med volum og myke materialer og linjer. Gardinene skal folde seg mykt, helst være lange og tunge. Hvordan vi nå omfavner velur og bruker det både som møbelstoff, gardiner og mengder av puter er beskrivende for den myke trenden, avslutter Bjørg Owren.

Vi blir mer bevisst på fargenes ulike nyanser. Lyse, dempede toner vil gi mest ro og senkede skuldre for noen, mens andre søker tyngre og mørkere varianter av samme farge.