Gå til sidens hovedinnhold

Folk "på gata": Hva synes du om de nye koronarestriksjonene?

Artikkelen er over 1 år gammel

Redusert kontakt med andre. Ikke flere enn fem gjester på besøk hjemme. Og det i en by uten smittetilfeller? Vi tok turen ut på Tuven og spurte folket om hva de synes om de nye koronarestriksjonene.

Mandag varslet regjeringen om nye nasjonale råd knyttet til smitteforebygging av koronaviruset. Blant annet var et av rådene å redusere antallet personer man har kontakt med, og å ikke invitere flere enn fem gjester om man skal ha selskap hjemme.

I mange kommuner har det ikke vært registrert smitte på mange måneder. Notodden har siden mars hatt 5 smittetilfeller, det siste i september. Hjartdal har kun hatt 1 tilfelle siden mars. Men helseminister Bent Høie ber likevel alle kommuner om å følge de nye nasjonale koronarestriksjonene.

– Jeg forstår de som synes det er rart å ikke kunne ha flere enn fem gjester på middag i en kommune der det ikke har vært registrert et eneste smittetilfelle på flere måneder, sier Høie til NTB.

– Men poenget er dette: Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en middag i en kommune hvor det ikke har vært registrert smitte på månedsvis. Om vi begrenser antall mennesker vi er sammen med, begrenser vi smitte og gjør sporingen enklere, sier Høie.

Dette er hva folk på Notodden tenker om restriksjonene:

Anne Mette Kittilsen:

- Jeg synes restriksjonene kunne vært strengere. Jeg synes for eksempel at vi burde stenge helt innreisen fra utlandet, sier Kittilsen, som synes det er helt greit å stramme til litt nå i oktober, hvis det kan gjøre at vi løsner litt opp i desember.

- Jeg håper jo inderlig at jeg kan ha hele familien hjemme i jula, for å skulle velge hvem av ungene som skulle være der, ville jo vært grusomt!

Kristian Bjerkan og Gaute Lunder:

- Vi satt akkurat og snakket om det. Vi går på pilotskolen, og bor på campus her med mange i lag, så for oss blir det ikke så lett å overholde den nye regelen om færre kontakter, sier Gaute Lunder.

- Vi vet ikke hvordan de definerer nærkontakter hos oss. Vi er jo kanskje 30 elever, og folk deler jo felles kjøkken, så avstand er vanskelig å overholde, men vi forventer at det kommer noe informasjon til oss om dette.

- Når vi er ute og flyr, som vi gjør mest nå, er det egentlig greit, for da er det jo bare meg og instruktøren. Men for de som er i en klassesituasjon er det litt verre. Det er jo litt vanskelig å kjøre undervisningen på en pilotskole digitalt, påpeker Kristian Bjerkan.

Begge opplevde nedstengningen på skolen i vår, og frykter at det skjer igjen.

- De er veldig flinke til å drive smittevern på skolen. Alt i cockpiten blir spritet ned og vasket etter hver tur, og oppholdsrom og datarom vaskes jevnlig, forklarer Bjerkan.

Selv om de godt kunne tenkt seg å oppleve litt mer studentliv på Notodden, synes de i grunnen det er greit å være her akkurat nå.

- Det er jo mye mindre risiko for smitte her, påpeker Lunder.

May Britt Hauge:

- Vi må bare innrette oss etter det regjeringen sier, jeg tenker at de vet best, synes May Britt Hauge.

- Også om begrensningen på 5 gjester varer inn i jula?

- Ja, da får vi bare ta det igjen. Det er ikke noen krise, det er jo jul hvert år. Jeg synes jo vi har det veldig bra, som ikke trenger å gå rundt å være redde. Men vi må jo være obs likevel.

Johanne Drivarbekk og Ingebjørg Drivarbekk-Åmodt:

- Nå som Halloween står for tur, skulle den eldste datteren min som går på ungdomsskolen egentlig hatt klassefest. Det er jo nå avlyst, og det er jo trist at dette går på bekostning av slikt, for de er jo sammen på skolen ellers. Men ungdommen er flinke til å innrette seg, og vi ønsker jo ikke noen ny lockdown, derfor er disse tiltakene viktig, mener Ingebjørg Drivarbekk-Åmodt.

- jJa, vi kan heller stramme inn nå. Jeg er bare hjemme på besøk, men jeg vil jo heller kunne komme hjem til jul, sier Johanne Drivarbekk.

- Dette er jo viktig for de sårbare også, at de kan ha mulighet til å komme hjem til jul.

- Da det var lavt smittetall i sommer, og vi åpnet mer opp, da glemte jo folk seg og hadde svære fester. Da er det bedre å heller holde det litt strengt litt for lenge, mener Johanne, som ikke skal jo julebord med skolen hvor hun jobber.

- Vi fant ut at det ikke var noen vits i å ta noen sjanser. Og det går fint, vi klarer oss uten.

Kommentarer til denne saken