Herbjørnsruddagen gjenoppstår

Engasjert: Corinne Lyche Campos er engasjert til å arrangere den femte Herbjørnsruddagen

Engasjert: Corinne Lyche Campos er engasjert til å arrangere den femte Herbjørnsruddagen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Literaturfestivalen Herbjørnsruddagen på Notodden var ikke død. Den gjenoppstår 25. august her på Teledølen kulturpub på Notodden - med nye folk bak roret.

DEL

Da vil blant annet Sumaya Jirde Ali (20) stå på scenen - den kjente norske poeten, en av de mest omtalte i år, samfunnsdebattant og aktivist som har fått Zola-prisen og som denne høsten også kommer med en ny diktsamling, på Aschehoug forlag - ei bok som i følge festivalens Corinne Lyche Campos vil bli høstens snakkis i litteratur-Norge.

Eksklusivt

- Hun blir en av Norgers aller mest omtalte forfattere i år, tør jeg påstå. Og hun vil altså opptre eksklusivt på Notodden bare to uker før boka kommer - her på Herbjørnsruddagen, den femte i rekka, sier Lyche Campos.

KOMMER: Sumaya Jirde Ali har skrevet diktsamling - og kommer til Notodden og den gjenoppståtte Herbjørnsruddagen 25. august. Her fra en demonstrasjon i Oslo i 2017.

KOMMER: Sumaya Jirde Ali har skrevet diktsamling - og kommer til Notodden og den gjenoppståtte Herbjørnsruddagen 25. august. Her fra en demonstrasjon i Oslo i 2017. Foto:

- Teledølen kulturpub er et uformelt sted i sentrum, og dette programmet bør også kunne trekke et ungt publikum, mener hun.

Ble avlyst

Litteraturfestivalen Herbjørnsrrudagene - noveller på Notodden - startet altså for fem år siden - i hjembyen til en av nordens mest anerkjente forfattere, Hans Herbjørnsrud fra Heddal, av en gang lokale entusiaster, med Inger Løken i spissen. Denne gjengen hadde også programmet klart for den femte festivalen sin i mars 2018, men avlyste hele festivalen på kort varsel. Årsaken ble oppgitt å være store samarbeidsproblemer med en del av Herbjørnsrud-familien - men det ble understreket at styret hadde et utmerket samarbeid med  forfatter Hans Herbjørnsrud selv.

På programmet på den avlyste mars-festivalen sto blant annet litteraturstjernen Karl Ove Knausgård - som skulle framføre sitt Herbjørnsrud-foredrag - noe mange så fram til med store forventinger.

Men det ble altså avlyst, og Hans Herbjørnsruds sønn, Dag Herbjørnsrud, engasjerte så den Oslo-baserte kulturaktøren Corinne Lyche Campos til å gjennomføre. Det lyktes ikke i mars. Men det blir altså Herbjørnrudagen nå 25. august - og med et helt annet program enn det som sto på plakaten og ble avlyst i mars:

Skal fortsette

- Dette blir femte året med Herbjørnsrud-dag, og dette skal fortsette. Det har vært min oppgave. Vi skal lage et arrangement med et interessert publikum, som setter Notodden på kartet - og som har aktualitet, sier Lyche Campos.

- Det forrige styret la ned mye arbeid i disse arrangementene. Det bør videreføres, understreker Lyche Campos.

Under arrangementet lørdag 25. august vil litteratur-ansatte Heidi Christoffersen ved HSN i Bø være konferansier. Litteraturviter Eivind Myklebust vil snakke om forfatterskapet til Sumaya Jirde Ali. Mens Anne Hytta, den produktive hardingfelespilleren som opprinnelig er fra Sauland, vil bidra med det musikalske, opplyser festivalsjefen.

Artikkeltags