– En fantastisk begynnelse og et flott initiativ

HEIER: Norges fremste olympier inna paraidrett, Birgit Skarstein, heier på planene om et nasjonalt senter på Grønkjær og Notodden. (Foto: Privat)

HEIER: Norges fremste olympier inna paraidrett, Birgit Skarstein, heier på planene om et nasjonalt senter på Grønkjær og Notodden. (Foto: Privat)

– Når jeg forstår at planer er i ferd med å realiseres og at en gruppe mennesker jobber steinhardt for å etablere et nasjonalt senter for idrett for mennesker med nedsatt funksjonsevne, blir jeg oppriktig glad.

DEL

Det sier en av Norges fremste parautøvere i både ski og roing, Birgit Skarstein, når hun blir kjent med utviklingen av Grønkjær. Hun synes det er flott at ildsjelene og arbeidsgruppa vil videre for å etablere et nasjonalt senter for mennesker med nedsatt funksjonsevne og på sikt kunne arrangere internasjonale renn og løp.

Så langt er det lagt ned rundt 14 millioner. Målet er å legge ned ytterligere 14–15 millioner før et komplett anlegg med flere asfalterte løyper, servicesenter og badeanlegg er anlagt. Anlegget skal legge grunnlaget for at mennesker med nedsatt funksjonsevne og funksjonsfriske kan trene sammen både for utøvere innen breddeidrett og toppidrett.

Dette trenger vi

– Jeg legger ikke skjul på at jeg blir glad når jeg hører om dette prosjektet. Vi trenger tilrettelegging for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få muligheter til å utøve idrett og holde seg i god, fysisk form, sier Birgit Skarstein. (Se videoen)

– Klart vi ønsker oss et anlegg for paraidretter. Rusland, Hvite Russland og Finland er blant nasjonene som har det, mange lans har også tilrettelagte anlegg der utøvere bor. Men det fine med Grønkjær er jo at alle kan trene sammen og at det hendler om breddeidrett for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er jo gjennom breddeidretten at vi får toppidrettsutøvere, sier Birgit Skarstein som nå også skal være med i «Skal vi danse».

Penger gir muligheter

- Vi har lagt totalt 2,3 kilometer med asfalt for rulleski, pigging med rullestol og ulike sykler for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi har også bygget ny skiskytterarena som også vil ha blinker med laser for blinde og svaksynte. Ambisjonen vår er helt klart å skape et nasjonalanlegg for mennesker med nedsatt funksjonsevne som også selvsagt er en styrke og et tilbud til funksjonsfriske. Noe av målsettingen er jo at alle skal kunne trene samme i alle aldre og fysisk situasjon, sier Terje Bakka, prosjektleder og styreleder i Grønkjær skisenter. Det er lagt ned en dugnadsinnsats tilsvarende fire millioner kroner. Nå skal Bakka på frierferd hvor målet er penger.

Ønsker rik onkel eller tante

– Det er penger som skaper muligheter og jeg håper kommunene Hjartdal, Notodden og Midt-Telemark som vertskommuner for et slikt anlegg ønsker å bidra. Jeg ønsker meg også et engasjement fra Kongsberg-regionen. Jeg vil også fri til nasjonalt, regionalt og lokalt næringsliv, sier Terje Bakka, som også ber kommunen om å legge forholdene til rette for hyttebygging i området med tilførsel av vann – og kloakk fra Vestsida. Muligheten for å banke på døra til stortingsrepresentantene fra Vestfold og Telemark er også til stede.

VISJON: Ildsjelene bak Grønkjær skisenter har ambisjoner om å skape et nasjonalt senter for mennesker med nedsatt funksjonsevne.  (Foto: Ola Wårås)

VISJON: Ildsjelene bak Grønkjær skisenter har ambisjoner om å skape et nasjonalt senter for mennesker med nedsatt funksjonsevne. (Foto: Ola Wårås) Foto:

– Og helt ærlig, jeg kunne ønske meg en rik tante eller onkel som kan se verdien av å etablere et nasjonalt senter for en gruppe som trenger tilpassa treningsforhold, sier Bakka, som håper han er sanndrømt.

Klart i 2024-25?

– I første omgang trenger vi 2,5 millioner til ytterligere en kilometers asfaltert bane. Fullt utbygd med servicesenter, treningsrom og spisefasiliteter, vil vi nok trenge mellom 12 og 14 millioner til. Vi må sikte høyt og jeg er sikker på at vi skal klare dette i samarbeid med kommuner, næringslivet og alle gode, lokale og nasjonale krefter, sier Bakka.

TAR FORM: Første fase av det som kan bli et nasjonalt trenings- og konkurransesenter for mennesker med nedsatt funksjonsvne, står klart med i alt 2,3 km løypetraseer med asfalt.  (Foto: Ola Wårås).

TAR FORM: Første fase av det som kan bli et nasjonalt trenings- og konkurransesenter for mennesker med nedsatt funksjonsvne, står klart med i alt 2,3 km løypetraseer med asfalt. (Foto: Ola Wårås). Foto:

– Vi i styret og arbeidsgruppa er motivert og jeg håper virkelig lokalsamfunnet i fortsettelsen vil hjelpe oss til å komme videre til et nasjonalt senter for paraidrett knyttet til Grønkjær og alle de andre arenaene som vil bli knyttet opp til Paraveka.

Heier på Paraveka

Birgit Skarstein er også klar på at hun heier på nettopp Paraveka som var planlagt med en rekke idrettsgreiner på plass. Koronapandemien satte en stopper for det. Selv er hun roer og er klar over muligheter som ligger i Heddalsvannet kloss opp til byen.

– Det å kunne drive med idrettene sine i hverdagen er jo det viktige. I tillegg trenger vi markeringer som Paraveka, sier Skarstein.

Artikkeltags