Vil forby eldre på dobbeltrom

Artikkelen er over 5 år gammel

...men kommunene sparer penger på tvangsflytting.

DEL

Nå vil SV forby kommunene å gjøre det mot pleietrengendes vilje.

– I stedet for at kommunene straffes for å tvangsflytte eldre til dobbeltrom, får de nå en belønning i stedet. Det må være en fallitterklæring og et mageplask for et parti som har lovet en verdig og god eldreomsorg, sier SV-leder Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mot sin vilje

I 2012 sørget Høyre og Frp for at pleietrengende som må dele rom mot sin vilje, skal få halv pris på sykehjemsplassen. Bakgrunnen var at det ikke skulle lønne seg for kommunen å plassere eldre på dobbeltrom.

Nå viser det seg at dette virker mot sin hensikt. I stedet for å tape penger på dette, er ordningen med å tvangsflytte pleietrengende på dobbeltrom økonomisk gunstig for kommunene. Det viser beregninger som Finansdepartementet har gjort for SV.

Kommunene får 43.050 kroner mindre i egenbetaling, men sparer også mellom 49.000 og 56.000 kroner sammenlignet med investeringskostnadene for ett ekstra rom.

Det betyr et «overskudd» på opp mot 13.000 kroner.

Audun Lysbakken mener det er helt uakseptabelt at eldre skal tvinges til å dele rom på sykehjem.

– Det strider fundamentalt mot rettighetene om en verdig eldreomsorg. Det er rett og slett uverdig ikke å gi de eldre den livskvaliteten de har krav på, mener SV-lederen.

– Må sette ned foten

Kommuneøkonomien blir stadig mer presset. Derfor frykter Audun Lysbakken at kommunene i større grad vil la seg friste til å plassere eldre på dobbeltrom.

– Det trengs å sette ned foten og gi signaler om at det må bli slutt på dette. Men det holder ikke å si at vi ikke aksepterer det. Det må bli forbudt og det må innføres sanksjoner for kommuner som bryter forbudet, mener Lysbakken.

I budsjettinnstillingen for Helse- og omsorgskomiteen har han derfor lagt inn et verbalforslag som innebærer forbud mot bruk av dobbeltrom på sykehjem mot pasientens vilje.

2.000 eldre bor sammen på sykehjem. Hvor mange som gjør det under tvang, vites ikke.

Audun Lysbakken mener rabatten som kommunene gir, er en uverdig løsning, fordi det nettopp gir kommunene en mulighet til å kjøpe seg ut av en uverdig behandling av eldre pleietrengende for småpenger.

– Alternativet dårligere

Leder av Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), mener det er uakseptabelt at eldre må ligge på dobbeltrom mot sin vilje, men vil ikke være med på et forbud.

– Vi er engstelige for å forby dette, fordi det tross alt er bedre å få et dobbeltrom enn ikke å få sykehjemsplass der hvor det ikke er ledige plasser. Men jeg er helt klar på at kommuner som har ledige sykehjemsrom, ikke skal plassere pleietrengende på dobbeltrom mot sin vilje, sier hun.

(ANB)

Artikkeltags