Det sier tilsynsingeniørene Rune Skagemo og Roger Paulsen i Everket på Notodden. Deres oppgave er å kontrollere – og dermed forebygge farer i huseiernes elektriske anlegg.

Brannfeller

For det er ikke til å legge skjul på at det rundt om i norske hjem finnes forskjellige brannfeller i forbindelse med de elektriske anleggene. Skagemo og Paulsen har lang erfaring i yrket, og sier huseiere tilsluttet Everket på Notodden har fått bedre forståelse for EL-sikkerhet de siste årene. TV-program som Sinnasnekker'n og Internett har gjort folk mer opplyste om de skjulte farene som kan være i husene deres.

– Vi reiser rundt for å sørge for sikkerheten. Når vi viser bilder og eksempler på potensielle farer så skjønner folk hva vi snakker om. Vår oppgave er ikke å skremme, men våre kontroller kan faktisk være med på å redde liv og eiendom. Hvert år brenner det hus i Norge som har startet i elektriske anlegg. Det er fakta, sier Skagemo, og legger til at de setter pris på at eierne blir med rundt i huset når de foretar kontrollene.

Varmtvannsbereder

Varmgang i støpsel og stikkontakter til varmtvannsberedere er noe av det de to er spesielt på jakt etter. Slike beredere bruker mye strøm – noe som fører til stor belastning over tid. Nå anbefaler de fast tilkobling – framfor bevegelig ledning og støpsel beregnet for stikkontakt.

– Varmtvannsberedere står vanligvis i kjellere, og dermed blir det vanskeligere å oppdage hvis noe skjer. Vi er klare på våre anbefalinger om fast tilkobling – selv om vi ikke kan pålegge noe, sier Paulsen og forteller at det de gjør ute på inspeksjonene ikke er noen full gjennomgang av de elektriske anleggene – men stikkprøver på det aller viktigste.

Gamle hus

Verstingen er gjerne gamle hus. Eldre bygninger har gjerne færre kurser – og de er rett og slett ikke bygd og beregnet for dagens strømbruk. Skruesikringer og gamle sikringsskap er de to klare på at skal vekk gjennom en skikkelig oppgradering. Automatsikringer og jordfeilbrytere bør nå være obligatorisk i alle hus.

– Skifter man ut gamle anlegg får man i de fleste tilfeller fradrag på forsikringa hvis man tar kontakt med forsikringsselskapet. Har man ikke brukt godkjent installatør kan det ende med avkorting i forsikringen – og har man all dokumentasjon på plass vil det også være positivt den dagen man eventuelt skal selge. Så det å ta EL-sikkerheten på alvor har mange fordeler, sier Skagemo.

– Dere er heller ikke glad i skjøteledninger?

– Nei. Der er også anbefalingen klar. Det er bedre å få opp flere stikkontakter – og særlig hvis det er på ting som bruker mye strøm. En annen ting vi anbefaler er komfyrvakt. Den kan også redde liv.

Nye biler

Stadig flere bytter ut sine fossile biler med EL-bil og hybrid.

– Slike biler skal ikke lades på plugg. Det skal være ladeboks. Dette krever bruksendring av det elektriske anlegget, og nok en gang er det krav til godkjent installatør for å utføre denne jobben.

– Hvor ofte er dere innom et hus?

– Vi er innom fem prosent av bygningsmassen i løpet av året. Så i gjennomsnitt vil det være 20 år mellom hver kontroll.


Møte med installatører

Cirka to ganger i året har Everket møte med distriktets installatører. For å følge opp de samme installatørene prøver tilsynsingeniørene Skagemo og Paulsen å være innom alle nye hus og leiligheter i løpet av det første året.

– Det er en fin måte å utveksle erfaringer på – og samtidig gi informasjon. Det er de som gjør jobbene der ute, mens vi fører tilsynet. I vårt område er vi godt forspent med seriøse firmaer, og det gir en sunn konkurranse i bransjen. Vår erfaring er at konkurranse er bra for EL-sikkerheten, for da må alle skjerpe seg ute på jobb, sier de to.