(Nettavisen) Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) steg prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, med hele 30,4 prosent fra januar 2018 til januar 2019. Det er primært strømprisen som har steget.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i kraftanalysebyrået Wattsight forklarer den kraftige fjorårsoppgangen i strømprisene slik:

Manglet mye

- For det første manglet vi 25 TWh (25 milliarder kilowattimer, red.anm.) i nedbør i Norge og Sverige i fjor, så det var behov for økt produksjon. Vi har også klimamål å ta hensyn til og forpliktelser etter Paris-avtalen.

- Markedet for CO2-kvoter har steget ekstremt nye de seneste 18 månedene, fra 5 euro til 23 euro per million CO2. Det slår direkte ut på kraftprisene, sier Lilleholt til Nettavisen Økonomi.

Lilleholt minner om at hele Europa har forpliktet seg til grønt skifte, men verdensmarkedet for kull og har etterspørselen steget utrolig mye i Asia. Det påvirker også den europeiske etterspørselen etter strøm i disse brenselmarkedene, som igjen indirekte løfter kraftprisene.

Betydelig dyrere

- Det er det seneste året blitt betydelig dyrere å produsere strøm i kullkraftverkene, vi snakker om 10-15 øre per kWh. Og så har vi svingninger i hydrologien, der det bare de siste månedene har svingt mye fra kaldt og tørt vær, til de siste varslene som nå viser veldig mildt og vått vær. Det presser strømprisene ned til det laveste prisnivået hittil i år, men prisene er fortsatt på et høyt nivå, presiserer Lilleholt.

De billigste strømleverandørene i markedet tilbyr nå en strømpris på ca. 45 øre per k/Wh. Det er omtrent 50 prosent dyrere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Har du et strømforbruk på 10 000 kWh i året, må du altså ut med 4500 kroner til variabelt strømforbruk. Men i tillegg kommer nettleien.

Har snudd

Prisene har snudd, til tross for at vi er inne i tappesesongen, altså at fyllingsgraden i vannmagasinene faller.

- Fyllingsgraden er på det laveste rett før snøen starter å smelte i slutten av april. Den ligger nå tett på 50 prosent, mot normalt 55 prosent. Fyllingsgraden er så vidt høyere enn det som er normalt i Sør- Norge, mens den er lavere enn det som er normalt i Nord-Norge.

- I fjor høst var det en veldig våt høst i sør, da fylte vi opp magasinene i Sør-Norge. På den annen side var juli i Sør-Norge den tørreste på 60 år, sier Lilleholt.

I tabellen under har vi gjengitt typiske årlige strømkostnader ved ulikt forbruk. Den typiske leiligheten har ifølge Fjordkraft et årlig forbruk på 9000 kilowatt (kWh), rekkehuset bruker 15 000 kWh, eneboligen 20 000 kWh.

 

Kilde: Hafslund/Nettavisen

Vi har for enkelhets skyld forutsatt 50 øre per kWh i løpende strømpris og satt på nettleieprisene fra Hafslund, landets største nettselskap. Som tabellen viser, må du typisk ut med drøyt 6000 kroner hvis årlig forbruk ligger på 5000 kWh. Av dette utgjør nettleien 3600 kroner eller 59 prosent.

Bruker du 10 000 kWh i året, er 11 000 kroner prislappen, mens den stiger til nesten 21 000 kroner for en vanlig enebolig. Ser vi på totale utgifter per kWh, faller disse med våre forutsetninger fra rundt 1,2 kroner til en drøy krone.

Lilleholt mener likevel at en god samlet pris til forbrukerne i dagens marked ligger på rundt 1,3 kroner per kWh.

Faste kostnader

- Da forutsetter jeg en strømpris på 50-55 øre i strømpris, og så glemmer man fort at det er en del ekstra kostnader i tillegg til nettleie, sier han.

- Hvordan tror du strømprisene vil utvikle seg gjennom 2019?

- Slik som markedet er nå, forventes det rundt 40 øre per kWh for resten av året. Wattsight tror på rundt 45 øre, svarer Lilleholt.