– Dette er helt forferdelig, sier Susanne, som fortsatt savner undulatene sine. Med stor omtanke for fuglene hadde hun lagt et teppe over halvparten av buret, slik at Uriel og Lucifer skulle ha litt skygge om de ville. Det frykter hun var med på at vinden fikk bedre tak i buret, slik at det blåste ned fra putekassa.

– Har fortsatt et håp

Susanne bor på Tveiten, og forteller at den ene undulaten ble sittende høyt i et tre i hagen før den fly videre, og at hun prøvde å fange den med en hov, før den unnslapp og fløy videre. Den andre fløy av sted med det samme.

– En av dem fløy nedover mot nedre Tveiten og den andre oppover mot Øvre Tveiten. Det var nok fordi de ble så redde, at de skilte lag, sier Susanne.

Uriel er grønn og gul, mens Lucifer er blå og hvit.

– Jeg håper fortsatt å få dem tilbake, men er litt skeptisk til om jeg noen gang ser dem igjen. Hvis noen ser to undulater på «frifot» håper jeg de prøver å fange dem med en hov, et håndkle eller noe slikt. Ta uansett kontakt med meg, så jeg får vite om de fortsatt er i live eller ikke, sier Susanne.

Litt forskjellige typer

Hun har selv kjørt rundt og gransket trær og hustak uten hell, og dette er fargerike fugler som skiller seg ut fra våre ville fugler og bør være enkle å se.

– Du har etterlyst de to undulatene på sosiale medier, har det vært noen respons

– Nei, det er dessverre ingen som har sett dem, men jeg har fått en del gode råd. Så her står buret åpent og ute hele dagen med mat og vann i. Jeg har også hatt på undulatlyder på full guffe på verandaen, trolig til stor irritasjon for naboene, forklarer Susanne.

– Er de to undulatene veldig tamme?

– Uriel er veldig tam. Hun kan til tider være irriterende innpåsliten, setter seg på hodet og på mobiltelefonen, mens Lucifer er mer vill og ikke gjør sånt, svarer Susanne.

– Elsker hirse

Til daglig får de to undulatene vanlig fuglefrø som du får kjøpt på butikkene.

– De er også veldig glad i agurk og crispisalat, og de elsker hirse. Avokado imidlertid må de aldri få, for det kan de død av. Jeg tror det er det eneste som er så farlig for undulater å spise, forklarer Susanne.

Kommentarene på Facebook viser at flere har vært ute for undulater som har stukket av, og mange har fått dem tilbake, så da er det bare å oppfordre folk på Tveiten og i resten av Notodden om å kaste et ekstra blikk opp i trær for å se om det har slått seg til noen fremmedfugler der.

Mattilsynet skriver blant annet dette om undulater:

«Undulatene er små, langhalede papegøyer, opprinnelige grønne parakitter fra Australia. Her lever de i store flokker og de hekker gjerne i kolonier. Halvmodne gressfrø er den viktigste matkilden, men de spiser også andre typer fôr. Flokkene beveger seg daglig over store områder på jakt etter føde og vann. Hunnene ruger i hule trær, og blir igjen i redene mens hannene er ute og samler mat. Oppdrett og hold av undulater som tamfugl ble først populært i England på 1840-tallet. Undulaten finnes nå i en rekke varianter når det gjelder farger, vinge- og kroppstegninger, og den er Norges mest populære selskapsfugl.»