Det er med godt humør og fatning at Kattekleiv-barnehagenes eier og styrer kommer med sin oppsummering til Telen. Men hun innrømmer samtidig:

– Det er en komplisert situasjon barnehagene står i, og har stått i siden de ble stengt i midten av mars, og det er spesielt ressurskrevende knyttet til personell, forklarer Wølner, som ifølge korona-reglene skal kunne gi sine barnehagebarn et ordinært tilbud mellom kl. 08 og 15.30 på ukedagene.

Knappest tid til dobesøk

– For å få til det må jeg bruke det personalet jeg har, for alle må jo jobbe på kohortene. Vi har nesten ikke tid til planlegging, og knapt nok tid til å gå på do, for man skal jo ikke blande grupper. Hvis det er seks på den ene gruppa, og seks på andre, og den ene ansatte går på do, da blir en person igjen med tolv barn, og det går jo ikke. Så da må styrer inn og bistå, og dermed får vi ikke gjort noe av det vi skulle gjort på dagen, sier Wølner.

Kan miste ferien

En ting er det kompliserte ansatt-oppsettet rundt en såkalt kohort-gruppe med barn. En annen at barnehagene som blir brukt i beredskap ikke har mulighet til å legge langsiktige planer for hva de gjør med personell og barn i månedene framover.

– Vi vet ikke engang om vi får ferie til sommeren, for så lenge vi blir ansett som kritisk helsepersonell, må vi være tilgjengelige, sier Wølner, som i flere av sine barnehager har barn med foreldre i samfunnskritiske stillinger. I forbindelse med stengingen i midten av mars fikk alle landets barnehager varsel om beredskap.

– De sier jo at vi kan forvente at dette fortsetter ut 2021, og vi vet jo ikke hva som skjer når samfunnet åpnes mer, men vi må være forberedt på lokale smittetopper, og hvis beredskapsstatusen på Notodden sykehus endres fra grønn, da sliter vi med feriene våre. Vi ser også når vi spør foreldre om ferieavvikling at det er komplisert for dem å vite: Noen er permittert og må ta andre type jobber. Og da har de ikke rett på ferie. Andre har ikke råd til å ta ferie i den situasjonen de er i nå. Så det er en generell unntakstilstand i hele samfunnet, mener hun.

Fyller vanndunker

Som styrer må hun også være påpasselig med helsen til sitt eget personale, og har derfor vikarer i beredskap om noen av de faste må Covid 19-testes og settes i karantene.

– Og da er vi avhengig av å ha vikarer som kjenner ungene, for kohortene skal jo helst ikke blande personell.

Av sånt blir det travle dager. Også når barna i de fem barnehagene hun driver har et strengt smittevernregime med jevnlig vask og mye utetid.

– Men vi har jo ikke vasker ute, så vi fyller vanndunker og bærer ut, ler Wølner,

– Det er vilt og ganske komisk, og sånn er det for alle som jobber i barnehage nå, sier hun, før hun skynder seg å understreke:

– Men ungene har det bra. Og vi har vært heldig med været. Så folk på Notodden kommer til å se unger overalt ute nå. De blir den nye naturgenerasjonen!