Åpent brev til NIA vedr. sommerutstillingen på Heddal Bygdetun

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

min mening  

Rundt i Telemark sitter mange i tillegg til meg og klør seg i hodet, og vet ikke riktig hvordan man skal tolke det som har skjedd i forbindelse med årets sommerutstilling ved Heddal Bygdetun. Heddal Bygdetun ligger under NIA, og har ifølge mine opplysninger, det faglige ansvaret for utstillingen. Nytt av året er en bunadsutstilling hvor besøkende kan være med på å kåre «landets vakreste bunad».

Beskjedenhet er en dyd, men å opptre selvutslettende kan være direkte farlig. Utstillingen er kjemisk ren for innslag fra Telemark. Er man flau over det vi har å vise fram? Er man redd for å virke for lokalpatriotisk? Eller er det kanskje rett og slett latskap? Når det i tillegg er dokumentert at de fleste av bunadene mer eller mindre er produsert i Thailand, og at det norske firmaet Bunadrosen står som leverandør av bunadene til utstillingen, ligger de konspiratoriske tankene på lur i pannelappen.

– Hvilket forhold er det mellom NIA og Bunadrosen? (Så mye gratisreklame for ett firma skal en lete lenge etter).

– Har NIA vært klar over hvor bunadene blir produsert?

– Dette er nyproduserte ting, så hva har de på et museum å gjøre?

– Tolker NIA produktene som norske så lenge de er sydd i norske stoff? Eller er det kanskje slik at det er nok at bunadene blir formidlet av et firma beliggende i Norge?

– Og til slutt, hvilken fagkompetanse har NIA på dette feltet?

Frekke spørsmål, men for meg presserende å stille. Vi er mange rundt i det ganske land som gremmes over å se at NIA går inn for «made in Thailand». Mon tro om museet ville brukt nyproduserte klær o.l. med merkelapp «made in Hong Kong» i en utstilling fra arbeiderboliger fra industriens framvekst i Norge.

Så til litt lokalpatriotisme. Ikke alle er klar over at Tinn har noe ingen andre i Norge har. En unik bunad, ikke rekonstruert som de fleste andre. Den var i daglig bruk til opp på 1960-tallet, dokumentert av Ågot Noss i hennes bok om klesskikk i Tinn. Den har rosesøm sydd på frihånd – ingen påtegning – og i en rekke varianter. Hva om NIA kunne avstå 1–2 kvadrat og ha en bunad stående utstilt til enhver tid i f.eks. resepsjonen på Vemork. Vi er flere som villig vekk lar NIA låne en bunad vederlagsfritt om man takker ja til tilbudet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken