Nei til myndighetsoverføring av kraftnett og kraftsystem til EUs ACER

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

min mening 

Norges vannkraft er vårt arvesølv. Kontroll og råderett over vannkrafta og kraftsystemet skal være Norges ansvar. I vår skal Stortinget behandle en svært viktig sak om myndighetsoverføring over kraftnett og kraftsystem til EUs ACER.

Norge har i dag flere kraftkabler for eksport/import til Tyskland, Danmark og Storbritannia. To nye kabler er vedtatt og skal legges til Tyskland og Storbritannia. Nå er enda en ny kabel til Storbritannia på trappene. Med den nye kabelen til Storbritannia vil kapasiteten for kjøp og salg av kraft øke med 13 TWh. Samlet kapasitet vil da utgjøre hele 90 TWh som er langt mer enn halvparten av norsk vannkraftenergi. Prisforskjellen kan da utlignes. Norske strømpriser kan dobles, opp mot Britisk nivå i tillegg til økt nettleie. Det vil bli en dramatisk økning i strømutgifter for norske forbrukere og industri. Dette vil påføre stat og kommuner enorme ekstrautgifter for å drifte bl.a. sykehus, skoler, barnehager og omsorgshjem. Dette vil ha en direkte innvirkning på velferd på et kommunalt nivå, da det vil være mindre midler til velferd etter at strømregningen er betalt.

EU har et mål om et felles marked for kraft. De har derfor vedtatt EUs tredje energipakke. Nå skal EUs Energiunion gjennomføres hvor ACER har en bestemmende rolle i EU/EØS. EU gjennom ACER kan f.eks. pålegge EU/EØS-land å bygge ut kabler dersom strømprisen blir mer enn 2 øre i forskjell mellom EU-land. Nå foreslår regjeringa at Stortinget i løpet av våren skal knytte Norge til EUs Energiunion gjennom ACER.

Blir dette vedtatt, får dette dramatiske og ugjenkallelig konsekvenser for nasjonal kontroll over vannkraftsystemet som i tillegg vil gi økte strømpriser for forbrukerne, industrien og det offentlige.

Derfor krever vi at:

• Norge må stanse all videre bygging av kabler til EU-land.

• Norge må si nei til å overføre myndighet og ansvar til ACER.

• Saken vil ha så stor betydning for norske forbrukere og industri at et vedtak på Stortinget må ha ¾ flertall (Grunnlovens § 115), pga. suverenitetsavståelse.

Årsmøte 9. februar 2018.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags