Elefanten i rommet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

min mening 

«Alkohol er elefanten i rommet», sier Jonas Gahr Støre og fastslår at Arbeiderpartiet ikke lenger skal betale for alkohol i partisammenhenger. Flere partier tar i kjølvannet av #metoo-kampanjen innover seg at det er en sammenheng mellom alkoholbruk og handlinger som de ikke vil være bekjent av. Det er da noe!

«Elefanten i rommet» er problemet som eller en årsak som alle er klar over, men likevel behendig feies under teppet. Det er ikke for tidlig at man kaller en spade for en spade. Historiene i kjølvannet av #metoo er tydelige og ganske rystende.

Alkoholforbruket skaper problemer på mange områder. #metoo-kampanjen avdekker en flik av et betydelig samfunnsproblem. Mye gjøres for å reparere, men altfor lite blir gjort for å forebygge. Når tre partier nå går sammen i ny blå-blå-grønn regjering, har de i sin visdom til og med funnet ut at de vil gjøre tilgangen til alkohol enda lettere. Det var da også et svar på en aktuell utfordring!

Både forskning og erfaring viser at begrensning av tilgjengelighet er et av de aller viktigste forebyggende virkemidler. At #metoo også handler om konsekvenser av alkohol-tilgjengelighet, er ganske tydelig, men skal visst ikke tas på alvor.

Alkohol er så mangt i vårt samfunn, men en av de viktigste og mest ubestridelige virkningene er bedøvende. Bedøvelsen gjør hverken unntak for vett eller forstand, og en blir heller ikke bedre skikket til å motstå dumme impulser. Bedre blir det heller ikke med en drikkekultur som gjør det tillatelig, til og med attraktivt, å oppsøke en sløvet tilstand. Noen vil nok ønske at festfylla kan forbli en urørt elefant i rommet – så lenge alkohol kan brukes som en unnskyldning.

Politiske sammenkomster bør ikke være fuktige. Det gjelder aller mest når også unge personer er til stede. Statsministeren snakket forleden om «en vekker». Betyr det noe som helst? En skulle forvente at politikere i ledende posisjoner forstår at makt handler om tillit og å utvise ansvar – en fullmakt som en må være i stand til å forvalte. En kan saktens spørre om de «festregler» som innføres vil få nevneverdig virkning så lenge den overordnede alkoholpolitikken er liberal og går i feil retning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags