I dag er det slik at en 16 åring kan kjøre traktor og henger opp til 25 000 kg, men når vedkommende tar billappen (klasse B) og skal kjøre flyttelass med henger til hybelen på over 750 kg, er det ulovlig. Når man tar traktorlappen (klasse T) må man gjennom omfattende opplæring, som feks. omhandler forståelse av å kjøre med tung henger blant andre trafikanter, og forsvarlig sikring og merking av bred og lang last. Noe som er bra og fornuftig når potensielt en 16-åring skal kjøre 25 tonn i 40 km/t blant andre trafikanter.

Med dette som grunnlag, synes vi i senterungdommen det er feil at personer med klasse T og B på førerkortet ikke får klasse BE - altså hengerlappen. Det er nemlig slik at når man skal ta hengerlappen, kreves det opplæring og kursing som man allerede har om man har traktorlappen. Med klasse BE kan man kjøre bil med henger som har en totalvekt på 3500 kg. I tillegg får man automatisk traktorlappen, selv om man aldri har sittet i en traktor, verken med eller uten kjørelærer! At klasse T og klasse B da ikke fører til klasse BE, er rett og slett tullete og urimelig. Man har tross alt fullt lov til å kjøre med henger med et mye større og tyngre kjøretøy fra før av, riktignok i mindre makshastighet.

Når man er kvalifisert til å kjøre traktor og henger opp til 25 000 kg når man er 16, er man også kvalifisert til å kjøre personbil med henger opp til 3500 kg når billappen er bestått.

Senterungdommen og Senterpartiet mener at kombinasjonen av bestått førerkort klasse T og klasse B automatisk skal gi rett på førerkortklasse BE. Forslaget er vedtatt av senterungdommens sentralstyre og fremmet i Stortinget av Senterpartiet. Vi mener at dagens regelverk ser bort i fra faktiske ferdigheter, og sånn kan vi ikke ha det!

Anna Henriette Straume, 4. kandidat til Stortinget for Telemark Senterparti