Høsten er en populær tid for salg av boliger i Norge. Det er nå vi gjør klar hjemmene for visning.

Spørsmålet er hva vi bør pusse opp for å få de høyeste budene. Hege Mjølstad hos Privatmegleren på Lillehammer sier til ifi.no at det første vi bør gjøre er å vaske og rydde godt.

– Vask tak, gulv og vegger. Få bort merker og flekker. Det er mye hyggeligere å komme til et rent og pent hjem, poengterer Mjølstad.

Hun legger til at det samme gjelder for uteområdet.

– Uteplassen er inngangsbilletten til huset. Det må se rent og ordentlig ut. Få på plass putene i hagemøblene, luk bedene, spyl skiferen og fjern ugresset på belegningssteinen før visning. En nybeiset eller -oljet terrasse gir også en god følelse for kjøperen, sier hun.

Megleren anbefaler ikke å bruke penger på store og kostnadskrevende prosjekter.

– I noen tilfeller kan det bidra til å få solgt boligen raskere, men ofte blir investeringen ikke lønnsom. Det kan være lurt å bytte kjøkkenfronter for å heve inntrykket, men jeg ville i stedet satset på å fullføre de enkle tingene som kanskje ikke er helt ferdig. For eksempel bør listverk være komplett og løse ledninger må bort, uttaler Hege Mjølstad.  

Hun råder selgere til å sjekke overflatene i huset med et kritisk blikk.

– Se på alle malte flater og se om det trengs et nytt strøk. Nye malingsstrøk kan ofte være utslagsgivende for et godt førsteinntrykk. Det er en god og rimelig investering før huset skal selges, sier megleren, som alltid tar med seg en interiørkonsulent hjem til selgeren før huset åpnes for visning. De går igjennom boligen med selger og lager en rapport med anbefalinger som selger kan benytte i klargjøringen før foto og visning.

– Våre interiørkonsulenter gir råd om møblering som hever inntrykket. Ofte skal det ikke mer til enn noen tidsriktige puter og pledd. Eller et lekkert sengeteppe. En feil mange gjør er at de overmøblerer rommene. Fjern møbler som ikke har en funksjon. Det åpner opp rommet, sier Mjølstad.

SEKS TIPS FØR DU INVITERER TIL VISNING:

  • Ta en grundig vask av tak, vegger og gulv.
  • Stell med uteplassen og frisk opp terrassen med beis eller olje.
  • Fullfør påbegynte prosjekter i huset. Få blant annet alle lister på plass.
  • Mal overflater som trenger det.
  • Fjern møbler som ikke har en funksjon. Det åpner opp rommet.
  • Bruk tekstiler som puter og pledd. Det hever inntrykket av rommet.