Slik holder du solen ute

Rune Beheim monterer solskjerming hele året, men har mest å gjøre på våren og sommeren. Her er en ny vindusmarkise kommet opp.

Rune Beheim monterer solskjerming hele året, men har mest å gjøre på våren og sommeren. Her er en ny vindusmarkise kommet opp. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Jippi, solen varmer igjen. Men den blender oss også.

DEL

Det finnes imidlertid råd mot innpåslitne solstråler.

Montør Rune Beheim jobber i solveggen for kunder som vil ha skygge.

Han har mest å gjøre fra april til august. På våren og sommeren er det høysesong for montering av vindusmarkiser, terrassemarkiser, plisségardiner, lamellgardiner, levegger og utvendige og innvendige persienner og rullegardiner.

– Det går fortsatt mest i de gode, gamle markisene. Men de siste årene er det blitt mye mer montering av screen og utvendige persienner. Og stadig flere vil ha motorisert solskjerming. Da er det bare å styre dem med fjernkontroll, forteller Beheim.

Større vinduer

Det er mer enn nok å velge i for dem som selv vil bestemme hvor mye sol de skal slippe inn gjennom vinduer og dører – og på terrasse og utebord. For bare fem år siden var tilbudet langt mindre enn i dag.

Forklaringen er først og fremst boliger med større vinduer, mener avdelingsleder Sven Johannessen og reklameansvarlig Nina Jeremic i Kjells Markiser.

– Vi ser at arkitekter og husbyggere tar solskjerming med i planleggingsfasen når nye boliger skal bygges. Men solskjerming er samtidig blitt en naturlig del av alle hus. Blant annet fordi produktene er blitt mer motepregede og en dekor i seg selv. Men også fordi folk er blitt mer bevisste på hva de vil ha, sier Jeremic.

Enorm utvikling

Bjørn Blomén, som har vært i bransjen i mer enn 30 år, har opplevd det samme.

– Det har skjedd en enorm utvikling de siste årene, fastslår styrelederen i Norges Solskjermingsforbund. Han er tidligere salgssjef i Norsol, et firma han fortsatt jobber for i en alder av 72 år.

Blomén henter fram bok på bok med stoffprøver. I dem finner kundene det de ønsker.

– For fem-seks år siden var det ti-tolv farger å velge mellom. Nå er det over 100. Bare på rullegardiner er det 130 ulike farger og mønstre, opplyser han.

Utvendig skjerming

Behov for å skjerme seg mot sollys og innsyn er avgjørende når man skal velge hvilken type solskjerming man skal ha. Smak og pris er også viktig.

Utvendig kan man velge mellom markiser, persienner og screen (utvendig rullegardin). Persienner og screen slipper inn minst sollys, og stopper dessuten mye av varmen fra sola før den kommer innenfor vindusglasset.

De utvendige persiennene er laget av aluminium, og man kan velge mellom tykkelser på 50 og 80 millimeter på persiennelamellene.

– Den bredeste typen går i styreskinner og er veldig robust. Den ble først bare brukt på kontorbygninger, men de siste årene er det blitt vanlig på privatboliger også.

– Flere ønsker dessuten å få markiser, screen og utvendige persienner med motor og sol- og vindautomatikk, slik at de kan åpnes og lukkes av seg selv etter behov, forteller Sven Johannessen.

Vindautomatikk

Vindusmarkiser, screen og persienner – som alle ofte bare dekker ett vindu – koster fra 1600 til 16.000 kroner, avhengig av produkt, størrelse og stoff.

Johannessen forteller at motoriserte utgaver øker kostnaden med mellom 25 og 40 prosent.

Vindautomatikk koster 1350 kroner, og solsensor 3500 kroner. Husk at du må regne med å bruke elektriker hvis du ikke har en utvendig kontakt å feste støpselet i.

Markisefinesser

Terrassemarkisene har de største prisforskjellene, blant annet fordi du kan få dem fra små til enorme utgaver. I tillegg kan du velge om du ønsker åpent oppheng, som er billigst, den litt dyrere halvkassetten eller den dyre helkassetten.

I helkassettmarkisen foldes armene og duken inn i kassen som er festet til husets vegg – aller helst til reisverket.

– På helkassetten er det ingen kappe, bare et endestykke som fungerer som et lokk i forkant av kassetten når den er slått helt inn. Slik unngår du å få skitne render i duken i løpet av vinteren, forteller Johanessen.

I dag selges det mest av ensfargede duker, ofte i en nyanse av grått.

– Og bølgekappen på markisen er helt ute. I dag skal alle ha en rett kappe, forteller Bjørn Blomén.

Innvendig skjerming

Innvendig kan du velge mellom persienner, lamellgardiner og plisségardiner. Blomén opplyser at stoffet kommer i tre-fire prisgrupper, og det er dyrere jo tykkere stoff og duktype man velger.

For å bruke en type plisségardin med høyde og bredde på 120 centimeter som eksempel: Den tynneste koster 1360 kroner og den mest lystette 2100 kroner.

– Da er den klar til montering, og du har fått nøyaktig den bredden og høyden du ønsker. Du får alt på millimetermål, og du kan også velge om du ønsker snora på høyre eller venstre side, reklamerer han.

 

Artikkeltags