– Gå et par skritt bakover, anmoder grovsmed Sjur Axel Pehrsson vennlig, før han deljer til den glødende stålemnet på ambolten – med millimeterpresisjon.

Gnistene spruter idet den tunge smedhammeren treffer metallet, og etter noen velrettede slag har stålstanga gått fra flat og firkantet til sirlig spiss i enden.

På bestilling

Bak den massive ambolten – metallblokken som smeden arbeider på – ligger tonnevis av nye ubehandlede, rette, grove og kjedelige stålemner pent stablet.

Her venter de på at de også skal få bli til nette lysestaker, blanke knagger, peissett og personlig pynt, i smia på Bærums Verk.

– Det meste jeg lager er på bestilling fra privatpersoner, og det går mye i småinteriør, sier Pehrsson, eller Sjur Smed, som han gjerne kalles.

– Andre, samlere for eksempel, ønsker seg kanskje middelaldervåpen eller verktøy, mens museer vil ha restaurert eldre kulturgjenstander. Og egentlig kan jeg jo smi hva som helst, fra stoler og bord til bildeler, lysekroner og rekkverk.

Fra trekull til gass

En gang lagde han for eksempel en skobeskytter til en gammel mann. Han ville ha et metallvern utenpå skoen fordi han slepte foten etter seg.

– Og med den stålkappa han fikk på skotuppen slo det antakelig gnister når han gikk!

I smia varmer to åpne smedovner – esser, cirka en kilo stål i timen. Tradisjonelt ble esser fyrt med trekull, men hos Sjur Smed er ovnene diesel- og gassdrevne.

Stålet varmes i essen til det er rødglødende, og deretter bearbeides metallet på ambolten, eller i skruestikka, med hammere og tenger.

– Stålet må varmes opp til rundt 1.300 grader før jeg kan begynne å jobbe med det. Så smir jeg – banker, vrir og bøyer, ned til 700 grader før jeg må varme opp stålet igjen, forklarer Sjur.

Stål dominerer

Sjur Axel Pehrsson bruker både messing, kobber og aluminium i arbeidet, men det meste lager han av stål. Stål er en legering av jern og karbon, og metallet er seigere og hardere enn rent jern. Stål blir dessuten sterkere av å bli smidd.

– Stål beveger seg omtrent som plastilina når det er glødende. Men varmebehandlingen gir metallet en tettere struktur i etterkant, derfor er det svært slitesterkt og hardt når det er ferdig smidd og avkjølt, forklarer Sjur Smed.

Han bøyer metallet med ren armkraft og hjemmesmidde skiftenøkler.

– Og det er forresten stort sett stål det som folk – feilaktig – kaller jern. Og er stålet blank, er det rustfritt. Det vil si at det er legert med krom, oppsummerer han.

Gammelt håndverk

I Norge har vi bearbeidet metall helt siden begynnelsen av bronsealderen, fra om lag 1800 f. Kr, da vi begynte å lage verktøy av bronse i stedet for av stein.

Og fra cirka 500 f. Kr tok man i bruk jern, det vanligste metalliske grunnstoffet som finnes.

Her i landet hadde mange gårder sin egen smie, og i disse produserte man spiker, hestesko, tønnebånd, hengsler og beslag. En del smeder lagde dessuten ljåer, kniver og andre redskaper.

Som tannlege

– I dag er det ikke mange igjen av oss – bare en 10-15 stykker i hele landet. Behovet er nok ikke like stort, medgir Sjur Smed.

– I gamle dager brukte man imidlertid smeden til alt – han fungerte til og med som tannlege. Og da var det bare å trekke.

Sjur Smed veier en solid hovtang i neven, og gliser:

– Men det gjør vi heldigvis ikke lenger.

Dette er metall

* Jern er et gråhvitt metallisk grunnstoff, som er mykt og enkelt å forme og smi. Rent jern har et smeltepunkt på 1.538 grader og kokepunktet ligger på 2.861 grader. Jern ruster i fuktig luft.

* Stål er en legering av jern og karbon, og karbonet gjør stålet sterkere enn rent jern. Stål leder varme dårlig.

* Rustfritt stål er stål som er legert med krom, og som derfor har god motstandskraft mot rust og andre kjemiske angrep. Rustfritt stål er imidlertid ikke helt rustfritt, men har langt høyere motstandskraft mot korrosjon enn annet stål.

* Aluminium er et metallisk grunnstoff med sølvfarget glans. Aluminium er mykt og lett formbart, og veier bare en tredel av stål.

* Kobber er et metallisk grunnstoff med rødlig farge. Metallet leder varme og elektrisk strøm godt. Kobber reagerer med fuktig luft ved å danne kobbersalter med en blågrønn farge.

* Messing er en slitesterk legering med kobber og sink som hovedbestanddeler. Messing har en gyllen overflate, og er derfor mye brukt til dekorasjon.

* Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia.