(TA:) – Nå er vi egentlig ganske klare for å komme hjem igjen. Vi har vært her i 14 dager, og det er generelt varmt, sier teamleder for Team 2 GFFF-NO, Henrik Brokke.

Som Telen tidligere har skrevet om, så har to team med brannmannskaper fra Telemark vært på oppdrag i Hellas i sommer. De første 14 dagene var det Team 1 GFFF-NO, som ble avløst av Team 2 GFFF-NO som reiste nedover 13. august.

Arne Momrak og Rolf Skeie var med i Team 1, mens Thomas Velta Johansen og Ragnar Bakken deltok i Team 2, som lander på Gardermoen i kveld.

Var med på tre skogbranner

Varabrannsjef Henrik Brokke i Skien brann- og feievesen er teamleder for Team 2 GFFF-NO, som besto av 13 brannmannskaper fra flere steder i Telemark, samt en norsk helikopterpilot som hjemme i Norge flyr skogbrannhelikopteret for Helitrans.

Fredag ettermiddag hadde de en avslutningsseremoni, hvor de ble takket for innsatsen av sine greske kolleger.

– Vi var med på tre branner på fire dager her nede, og de siste dagene har det faktisk regnet her, sier Brokke, da TA prater med ham på telefon fredag ettermiddag.

Han har tidligere fortalt til TA at de har måttet drikke ekstremt mye vann under jobbinga i Hellas, på grunn av den sterke varmen.

– Erfaringsmessig så er det dette med temperatur og at alt brenner mye fortere her nede, siden det er så tørt. Ellers har vi bare godord å si om grekerne og måten de har tatt oss imot på, sier Brokke.

Slukker branner i nesten 40 varmegrader: – Vi drikker masse vann her nede

Kommer hjem lørdag kveld

Det at europeiske land sender brannmannskaper til Hellas for å hjelpe til med å slukke skogbranner, er nytt i europeisk sammenheng, og det er en del av et forsøksprosjekt i EU. Team fra Frankrike, Bulgaria, Romania, Finland og Norge deltar.

– Jeg tror de har satt pris på innsatsen vår, sier Brokke.

Teamet bodde på et enkelt hotell i Tripoli og de jobba skift med to døgn på og ett døgn hvile, under oppdraget. Hver dag må de rapportere til Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) og videre opp i EU-systemet.

De reiste fra Hellas lørdag og vil lande på Gardermoen lørdag kveld.