Nylig prydet Bjørnar forsiden av bladet «Runner's world», som også hadde en fire sider lang reportasje om telemarkingen som bare elsker å løpe. Selv prøver han å inspirere andre til å stadig prøve ut nye stier via sin nettside sidespor.net. Han løper helst og suger inn terrenget han beveger seg gjennom, men ser også verdien i å gå for å gi sansene litt bedre tid til å oppleve naturen.

Overrasket seg selv

– Da jeg vokste opp i Sauland var jeg alltid mye ute, men jeg løp ikke mye den gang. Det var i militæret jeg litt tilfeldig oppdaget at jeg faktisk var ganske god til å løpe da vi skulle ha det tradisjonelle tremilsløpet med uniform, sekk, våpen og tunge støvler. Vi var 300 som startet og jeg tenkte at jeg lå omtrent midt i gruppa, men da det var fem kilometer igjen fikk jeg til min store overraskelse høre at det bare var to andre foran meg. Så jeg hadde vel ganske god utholdenhet, forteller Bjørnar.

Da han litt etterpå hørte at kompisen Ole Einar Småkasin fra Sauland og en kompis skulle løpe Oslo Maraton, slang han seg med på treningene deres og endte med å slå dem begge. Men da hadde han også fått nok av løping på asfalt, så han var glad for å bli kjent med Oslo Bedriftsidrettskrets sine ukentlige stiløp. Da opplevde han løpeglede på en helt ny måte.

35 timer i terrenget

Selv om Bjørnar har flyttet til Oslo og jobber i NHO – er veien kort hjem til Telemark hvor han stadig får øynene opp for nye steder å løpe. Hans første lange løpetur var på Hardangervidda i 2015 da Sondre Rønjom fra Heddal inviterte ham til å løpe fra Ustaoset til Møsvatn. Det ble i tøffeste laget for Bjørnar, som endte med å gå halve distansen og selvtilliten fikk seg en liten knekk, men ikke verre enn at han i 2016 stilte til sitt første ultraløp: Blefjells Beste. Dette løpet og mange andre har han skrevet om på nettsiden sidespor.net

Siden har det blitt mange lange løp i inn- og utland. Det lengste var på 170 kilometer i Alpene med 10 000 stigningsmeter og tok 35 timer fra start til mål. Da gjelder det å disponere kroppen riktig, men han velger å droppe søvn på slike løp.

– På et tidspunkt la jeg meg ned for å se på stjernene. Planen var å lukke øynene 10 minutter. Jeg skrudde på alarmer på mobilen og sendte en sms til notoddingen Mads Johansen om status. Jeg forsto at han fulgte med fra Norge da. Han ringte meg straks opp og fikk meg videre. Det tror jeg var lurt …, forteller Bjørnar.

Som opptrening til store løp har han også benyttet seg av de 1500 høydemeterne fra Rjukan til Gaustatoppen, og gjorde i 2018 en to-dagerstur fra Rjukan til Notodden via Gaustatoppen, Tuddal med overnatting hos vennene Malin og Einar på høyfjellshotellet, Tinnoset Gransherad og Lisleherad.

Han tror Telemark er bare i startfasen når det gjelder å få oppmerksomhet fra flere stiløpere.

– Det finnes i dag flere fine løp i området, og det er noen som har lyst å arrangere ultraløp i Lifjell og legger planer for det. For to helger siden deltok jeg i Skogvokteren Ultra. Det er et løp på 90 km som tok oss gjennom de flotte skogene i kollene rundt Porsgrunn og Skien. Mye fint å se i Telemark, sier saulendingen.

Guide og inspirasjon

Nettsiden hans er en guide til hva som finnes av terrengløp, et arkiv av selvopplevde historier og en kanal hvor han deler tips og råd om utstyr og nødvendige forberedelser. I tillegg er han administrator for Facebook-siden Stiløperbanden med over 2000 medlemmer. Bjørnar elsker nemlig å skrive nesten like mye som han elsker å løpe – og skrivingen startet i Telen midt på 90-tallet da en ung Bjørnar Eidsmo var en del av Ungdomsredaksjonen til lokalavisa.

– Å få spalteplass i Telen og opplæring i å skrive artikler ga meg en selvtillit som jeg har tatt med meg videre i livet i både studietiden og senere i arbeidslivet, forteller Bjørnar.

Hans store ønske med sidespor.net er å inspirere andre til å velge bort hovedløypa og heller utforske de mindre stiene. Løpe- og gåturen trenger ikke være verken rask eller lang, men ved å gå litt nye veier vil man oppleve noe nytt hver gang.

– Gjennom oppveksten i Sauland ble jeg trygg på å utforske naturen rundt bygda, også uten voksne. Denne tryggheten, og ikke minst nysgjerrigheten, har jeg tatt med videre i livet. Det gjør at jeg oppdager nye, fine steder i naturen hver uke. Denne gleden ved å utforske naturen rundt oss ønsker jeg å formidle til andre for å inspirere flere til å prøve det samme. Sidespor handler i stor grad om å se hva som skjer når vi prøver de ukjente stiene, beveger oss utenfor stiene og når vi utfordrer oss selv gjennom fine opplevelser i naturen, sier Bjørnar, som om tre uker skal gjøre et 160 kilometer langt løp i Lofoten. Som alltid er ikke poenget å gå seirende i mål, men å vinne over seg selv, bryte barrierer og faktisk komme til målstreken.