Gå til sidens hovedinnhold

Arvid har noe ingen andre har...

Artikkelen er over 4 år gammel

Arvid Bruserud er stolt av sin svært sjeldne Opel Super 6. Et smykke produsert i Tyskland i årene får andre verdenskrig.

Bilen ble bare produsert i et svært begrenset antall mellom i 1937 og 1938. De få som ennå finnes har fått plass på diverse bilmuseum. Arvid har sitt eget private museum og klapper på og steller med den gamle Opelen.

Rekkesekser

Han står og lytter til rekkesekseren med ene sidepanseret oppe. – Jeg har bestandig lyttet etter lyder, som oftest lyder som ikke skal være der, sier han.

Han har eid bilen siden 2001, etter at han først så bilen avertert i en annonse. Den tilhørte en eldre mann på Revetal. To år tidligere hadde bilen vært restaurert, så den var i rimelig god stand, sier Arvid.

Nyoppusset

–Men nå skinner den som aldri før?

–Ja, for et par år siden ble hele bilen sandblåst og lakkert i flere lag. I tillegg ble alle lister og frontlyktene galvanisert. Og om ikke det var nok så fikk dekkene sine «white side lane».

Skikkelig stasbil

At bilen både nå og tidligere har vært en stasbil, er det ingen tvil om. Bakdørene er hengslet i bakkant, noe som gjør inn- og utstigning lett.

–Retningsviserne er en pussig innretning, Arvid?

–Ja, her slår det ut en arm ved sidespeilet. En gang kom en dame bort til meg og fortalte at noe sto ut fra bilen min. Da hadde hun sett armen som har slått ut i en sving, ler Arvid.

–Det er vel mange som viser interesse for en så flott bil?

–Ja, spesielt i Danmark. Da var det flere tyske bobilturister som tutet og vinket. Jeg trodde til å begynne med at var noe feil med bilen, men så viste det seg at bilen nok var et barndomsminne for dem.

Tekniske data

Opel Super 6 har en vannavkjølt 2,5 liters med seks sylindere i rekke. Dette er samme motoren som finnes i mer kjente Opel Blits. Bilen ble produsert i tidsrommet fra februar 1937 til november 1938. På denne rakk Adam Opel å produsere 46 453 eksemplarer.

Bilen har et toppfart på 117 km/timen. Den er av typen 4-dørs sedan med motoren foran og trekk på bakhjulene.

Motoren på 2,5 liter er toppventilert med 2 ventiler per sylinder. Effekten er på 59 hestekrefter ved et turtall på 3600. Motoren leverer kraft til hjulene via en usynkronisert, tretrinns manuell girkasse.

–Det blir nok noen turer i sommer. Jeg er medlem av Kjøretøyhistorisk forening her på Notodden, og da kjører vi ofte turer sammen. Det er ofte jeg må vente på dem da, ler Bruserud og ruser Opelen.

Kommentarer til denne saken