Nå ønsker Christensen at både foreldre og barn forstår alvorlighetsgraden ved ulovlig spredning av krenkende innhold på sosiale medier.
– Dette er et problem som øker blant ungdom på Notodden. Med telefonene alltid tilgjengelig, er det lett å filme og ta bilde av ting som skjer rundt deg. Det også mange ikke forstår, er at spredning av dette kan gi alvorlige konsekvenser. Både for deg selv – og ikke minst for den fornærmede.
Tre «kategorier» innenfor straffeloven
I straffeloven § 267 står strafferammene for ulovlig spredning av bilde og video.
– Enkelt forklart, så kan vi dele straffelov paragraf 267 inn i tre «kategorier». Straffeloven ulovlig spredning og deling av bilde, lydopptak eller video av; en person i en sårbar situasjon – for eksempel et ulykkessted eller en kompis som er «dritings», krenkende eller åpenbart privat karakter – for eksempelav noen som blir utsatt for voldtekt, overgrep eller intime kroppsdeler, og til slutt noen som utsettes for vold eller ydmykelser – for eksempel en slåsskamp eller trusler, forteller Christensen.
En person som utsetter andre for lovbrudd innen §267, blir i all hovedsak anmeldt og får deleplattformen inndratt av politiet – som mobil, nettbrett og data. Deretter varierer straffen på om personen er under eller over strafferettslig lavalder og alvorlighetsgraden på lovbruddet. Er du 15 år, og under strafferettslig lavalder, blir du innkalt til avhør av politiet og kan bli tatt inn til bekymringssamtale. Er du over strafferettslig lavalder risikerer du straff og anmerkninger på politiattesten.
Straffeloven § 267
Et vilkår for straffansvar etter § 267 er at det foreligger en «offentlig meddelelse». Begrepet «meddelelse» innebærer et krav om formidling av informasjon. Denne meddelelsen kan variere i form. Det kan være tale om skriftlige eller muntlige utsagn, meddelelser gjennom fotografier, andre bilder, filmopptak mv.
§ 267 a.Deling av krenkende bilder mv.
Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som uberettiget gjør tilgjengelig for en annen bilde, film eller lydopptak av krenkende eller åpenbart privat karakter, for eksempel av noens seksualliv eller intime kroppsdeler, noen som utsettes for vold eller andre ydmykelser, eller noen som befinner seg i en svært sårbar eller utsatt situasjon.
Grovt uaktsom overtredelse straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder.
§ 267 b.Grov deling av krenkende bilder mv.
Grov overtredelse av § 267 a første ledd straffes med fengsel inntil 2 år. Ved avgjørelsen av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på karakteren og omfanget av materialet som er tilgjengeliggjort, om overtredelsen har et systematisk eller organisert preg, om den er motivert av hevn eller innebærer et tillitsbrudd, og om den har hatt til følge særlig store påkjenninger for fornærmede.
Kilde: regjeringen.no og lovdata.no
Blir overraska når vi kommer på døra
Overtredelser av straffeloven § 267 er det som øker mest blant ungdom på Notodden. Hos Notodden politistasjon får de inn flere titalls saker i året angående ulovlig deling, hvor det enten er noen som er blitt utsatt eller noen som selv har utsatt andre. Det Christensen ønsker å få fram, er at det er mange som ikke er klar over konsekvensene du kan få.
– Det er mange som ikke gjør det for å være slem en gang – det bare skjer. Plutselig var telefonen i nærheten under en situasjon, så tar du en video og sender til kompisene dine for å skryte. Ofte har vi flere tilfeller hvor ungdom blir overrasket når vi møter opp på døra deres hjemme og konfiskerer mobilen – de har ikke skjønt at det som er gjort er en ulovlig handling.
Konfiskering av telefon er noe som blir gjort om politiet har en mistanke om at det blir begått et lovbrudd. Dette er et forvaltningsvedtak og blir ikke regnet som straff.
– På delingsplattformen kan politiet også, i samråd med den sosiale medieplattformen, stenge og fjerne kontoer, sier Christensen.
– Ikke del bilder du ikke vil foreldre eller klassekamerater skal se
For å unngå å havne i situasjoner hvor både deg selv eller andre blir utsatt for ulovlig deling, har Christensen flere tips til hva du bør gjøre.
– Du har aldri noen garanti for at bildene eller videoene du sender havner hos riktig person. Selv om det sendes til noen du stoler på, kan den egentlige mottakeren plutselig ha lånt bort telefonen til en kompis, eller at noen tar snikbilde av mottakers skjerm. Et greit tips å følge, er at du ikke bør sende bilder du ikke vil at verken foreldre eller skolekamerater skal se.
Bilder og video ute på sosiale medier kan spres som ild i tørt gress. Om det mest utenkelige skulle skje – at noen deler videre noe som skulle vært privat eller mellom to personer, er rådene fra Christensen:
– Hvis du skulle bli utsatt for dette – eller merker at det er i ferd med å skje – bør du fortelle det til noen du stoler på. Det kan for eksempel være en voksen, forelder, lærer eller helsesykepleier på skolen. Det kan være en vanskelig og stressende situasjon, og du bør helst ikke bære på dette alene.
– Desto fortere politiet får vite om dette, desto enklere kan det være for oss å få stanset delingen. Tar det lengre tid, blir det veldig vanskelig å stoppe, utdyper han.
– Aldri offerets skyld
Om du har sendt et bilde eller video av en privat kroppsdel, for eksempel underliv eller pupper, som har havnet i feil hender og blitt delt videre, kan situasjonen føles maktesløs, skamfull og håpløs. Som politi er det viktig for Christensen å belyse at det aldri er offerets skyld i en sånn situasjon.
– Selv om det er naturlig å tenke at politiet vil dømme deg, gjør vi aldri det. Politiet jobber daglig med slike saker, og vil aldri dømme verken offeret eller offerets bilder, video- eller lydopptak. Det er aldri offerets skyld, understreker han.
-Får du tilsendt bilder av slik karakter og som ikke skal til deg, har jeg en ting å si: Slett det! Har du fått et bilde eller video av noen du ikke kjenner, er det ganske sikkert at personen ikke har samtykket til at dette har blitt spredt. Heller ikke send bilder av seksuell karakter til folk som ikke ønsker det, da spesielt til de under 18 år – det spiller ingen rolle om senderen også er under 18 år.
– Foreldre må ta ansvar
Ulovlig deling er et problem på Notodden, og det er mange som ikke tør å si ifra til sine nærmeste.
– Dette er ikke et politiansvar eller et skoleansvar – det er et foreldreansvar. Vi opplever at mange foreldre er forholder seg helt ukritisk til barnas nettbruk – ofte er det fritt fram på telefonen og ingen foreldrekontroll.
Christensen forteller at mange foreldre skyr å følge med på hva barna gjør på sosiale medier og hvem de snakker til.
– Det er viktig at barn og foreldre har et åpent og trygt forhold til hverandre. For at barn og unge skal tørre å si noe til foreldrene sine, er de avhengig av at det skal være trygt nok å fortelle noe uten å for eksempel bli kjefta på.
Mange foreldre lurer på hvor grensa går, og her spiller ulike faktorer inn, slik som barnekonvensjonen og barnets alder.
– En viktig tommelfingerregel til deg som forelder, er at gjennomgang av telefon ikke skal være for å tilfredsstille eget nysgjerrighetsbehov. Følg magefølelsen, og har du en følelse om at barnet ditt enten kan være involvert i narkotika, overårige eller møter noen de ikke skal møte – vær nysgjerrig og be om at barnet ditt både forklarer hvem de er og hva slags apper de er på. Appene det bør rettes fokus mot, er Snapchat, TikTok og Vipps. Spør deg selv; finnes det kanskje noen overføringer på Vipps som ikke samsvarer med hva som ville vært naturlig? Og er personen på Snapchat personen den utgir seg for å være?
Det er viktig for Christensen å påpeke at sosiale medier ikke bare er negativt.
– Jeg dømmer ikke sosiale medier – for all del. For mange kan det være en god måte å få kontakt med andre personer, men sørg bare for at det skjer på en trygg og god måte, avslutter Christensen.