[Avisenes Nyhetsbyrå] Seks prosent av unge mellom 18 og 29 år bruker kreditt- og/eller forbrukslån for å forsørge seg. De fleste av disse er studenter, ifølge en ny undersøkelse utført av YouGov på vegne av Nordea. Spesielt menn peker seg ut i statistikken.
– Det er trist at unge må bruke dyre kreditter for å forsørge seg selv. Spesielt bekymringsfullt er det at mer enn ti prosent unge menn drar kredittkortet for å dekke daglig forbruk, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
- Les også: Svindlerannonser og mangelfulle leiekontrakter. Det er mange ting å passe på når du skal leie bolig
3.000 i minus
Hun mener at studiestøtten ikke strekker til, og at unge dermed tyr til kredittgjeld for å komme seg gjennom dagliglivet.
– Studiestøtten har på langt nær holdt tritt med økningen i levekostnadene, og de færreste makter å leve alene på denne. Da er det lett å ty til dyre kreditter for å få det til å gå rundt. Det er trist om de unge må sette seg i kredittkortgjeld for å komme seg gjennom studiene, uttaler Elin Reitan.
Med utgangspunkt i Sifos referansebudsjett, hvor Reitan har lagt til utgifter til bøker, mener forbrukerøkonomen at en student går nesten 3000 kroner i minus hver måned basert på dagens studiestøtte. I dag får en student utbetalt 7.975 kroner i måneden av Lånekassa.
– Dette forutsetter at studentene har et nøkternt forbruksnivå. I tillegg kommer andre utgifter, som for eksempel elektrisitet. Dette drar kostnadene opp ytterligere, påpeker Reitan.
Krever økt støtte
Leder av Norsk Studentorganisasjon, Mats J. Beldo, mener at undersøkelsen viser at regjeringen må starte arbeidet med å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse blant studenter.
I levekårsundersøkelsen fra 2010 svarte en av fire studenter at de fikk regelmessig økonomisk støtte hjemmefra.
Saken fortsetter under bildet.
Studentorganisasjonen utførte en liknende undersøkelse som Nordea i fjor høst. Da svarte 28 prosent av de spurte at de brukte kredittkort eller forbrukslån til å dekke basisutgifter som mat, bolig og helsetjenester.
– Det er et trist faktum at 28 prosent av studentene i Norge må bruke forbrukslån for å dekke utgiftene sine til mat og bolig. Disse tallene underbygger kravet om å øke studiestøtten til 1,5 G fordelt over 11 måneder. Vi kan ikke tvinge studentene til å velge mellom å prioritere vekk studiene for jobb, eller å ta opp dyr kredittgjeld, mener Beldo.
Drømmene kan ryke
Elin Reitan forklarer at det er lett å miste kontrollen over forbruket når man først har begynt å dra kredittkortet. Og starter man voksenlivet på minussiden kan flere drømmer ryke, uten at man kanskje var klar over det da man begynte å dra kortet.
– Både bolig- og jobbdrømmen kan ryke. Får man en betalingsanmerkning, får man ikke boliglån. Du kan også få problemer med å kapre drømmejobben da mange arbeidsgivere setter krav til plettfri økonomiske vandel for at du kan bli ansatt. Du kan også få problemer med å leie bolig. Og du får heller ikke mobilabonnement. Konsekvensene er med andre ord store.
Nordeas undersøkelse ble utført med webintervju av 1.005 personer mellom 18 og 29 år. (ANB)