Gå til sidens hovedinnhold

Avslørte hittil ukjente detaljer rundt drapene på Kongsberg: Det er minst 24 fornærmede

Politiet kom med nye avsløringer rundt hva som skjedde på Kongsberg onsdag 13. oktober.

(Nettavisen) – Vi står egentlig ved et veiskille for hva vi kan si til allmennheten, vi har sagt veldig mye så langt. Hittil er det hensyn til etterforskningen som gjør at vi ikke har kunnet gi alle detaljer. Nå er vi i en ny fase med et nytt hensyn som gjelder. Det vil bli en rettssak mot siktede og da kan ikke vi forhåndsprosedere, sa politiinspektør Per Thomas Omholt under pressekonferansen.

Omholt fortalte at politiet har god oversikt over hendelsesforløpet og har fått en bedre oversikt over siktedes historikk.

Tilfeldige ofre

– Siktede går fra sin bolig og mot Coop Extra. Der skyter han flere piler før han går inn. Inne på Coop skyter han flere piler, og rømmer ganske umiddelbart etter å ha skutt piler mot politiet. I området Myntgata og Peckelsgate avfyrer han flere piler. På et tidspunkt legger siktede fra seg, eller mister pil og buen, fortalte Omholt.

– Deretter dreper han fem tilfeldig utvalgte personer i Hyttegata med stikkvåpen, de fleste i deres eget hjem, sa han.

Siktede ble pågrepet av politiet i bakgården i Hyttegata 18 klokken 18:47.

Det er så langt avdekket 24 fornærmede i saken. Fem av de fornærmede er drept, tre er skadd og 16 utsatt for forsøk på drap, forsøk på kroppsskade eller trusler. Omholt forteller at tallet på fornærmede trolig vil endre seg.

– Videre etterforskning vil vise hva slags straffbart forhold de har vært utsatt for, sier politiinspektøren.

En del av denne etterforskningen vil være å teste buen med tanke på avstander og skadepotensiale.

Våpenhypotese

Politiets hypotese er at våpnene skal være kjøpt på internett, et stykke tilbake i tid. Espen Andersen Bråthen brukte to forskjellige stikkvåpen samt pil og bue under angrepet.

– Vi kommer ikke til å identifisere disse våpnene nærmere med det første, sa Omholt.

Han ville ikke si hvor mange piler som er avfyrt. De fem som ble drept under angrepet ble tatt livet av med stikkvåpen.

– Politiet har vært kontakt med rundt 260 personer så langt, i de tallene ligger det formelle avhør som utgjør rundt 130 vitner, sa Omholt.

Omholt sier de fortsatt holder hypotesen om konvertering til islam åpen.

– Men den er svekket. Siktede har gjort undersøkelser rundt konverteringen, men vi kan ikke se at han har gjennomført det, sa Omholt.

Historikk

Ifølge politiinspektøren vil etterforskningen fremover handle mye om Espen Andersen Bråthens historikk.

– Vi ønsker å kartlegge den mentale helsen hans og se om han har gjort forberedelseshandlinger, sa Omholt.

Derfor vil ikke politiet kommentere tidligere straffbare forhold.

– Vi ønsker ikke å si noe om hva han hadde i kroppen den dagen det skjedde. Hvis det står i media at han har vært påvirket av forskjellige stoffer kan det påvirke vitners forklaring, og det ønsker vi ikke, sa Omholt.

Omholt sier politiet har fått et bedre bilde rundt planleggingen som ledet fram til angrepene.

– Hypotesen om at han har hatt enkelte tanker rundt angrepet er styrket. Han er nå avhørt fem ganger totalt, sist avhør var mandag 25. oktober. Disse avhørene har i alle hovedsak dreid seg om hendelsesforløpet, tankene hans før han gjorde det han gjorde, spørsmål om forberedelser og historikken hans, fortalte Omholt.

Den siktede har gjennomført en prejudisiell psykiatrisk undersøkelse, og politiet har fått svar på denne. Politiinspektør Per Thomas Omholt ønsker ikke å gå ut med svaret på undersøkelsen. En slik undersøkelse sier noe om Bråthens mentale tilstand.

– Saken etterforskes videre med stor tyngde. Elektroniske spor er av særlig interesse for oss nå. Han skal etter planen avhøres på nytt i morgen, sa Omholt.

Samarbeidsvillig

Politiet rykket raskt ut etter den første meldingene om en mann som skjøt på folk med pil og bue på Vestsida i Kongsberg den 13. oktober. Klokken 18.47 ble Espen Andersen Bråthen pågrepet av politiet.

Omholt ville ikke kommentere Bråthens psykiske helsetilstand, utover at han lar seg avhøre.

– Siktede har vært veldig detaljert rundt hendelsene denne onsdagen. Han har vært samarbeidsvillig i avhør, fortalte Omholt og la til at siktedes forklaring har stemt godt overens med andre bevis i saken.

Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld.

– Det har heller ikke vært noe stort tema i avhørene, fortalte Omholt.

Siktede skal ha blitt spurt om dette i første avhør, men ikke etterpå.

Terror

– Terrorhypotesen står fortsatt ved lag, men den har ikke blitt ytterligere styrket i løpet av etterforskningen, sa Omholt.

Politirapport: Derfor ble det avfyrt varselskudd da Espen Andersen Bråthen ble pågrepet

Da hadde han rukket å drepe fem mennesker i Hyttegata og skadet ytterligere tre personer i byen. Samme kveld ble den 38 år gamle mannen siktet for drapene i Kongsberg.

Politiet har snakket med over 200 personer i forbindelse med etterforskningen, hvorav 90 av dem er formelt avhørt som vitner, og minst 11 er formelt avhørt som fornærmet.

Væpnet politiaksjon hos den drapssiktede i fjor sommer

Mandag denne uken sa politiinspektør Per Thomas Omholt at det fortløpende blir kalt inn helt nye vitner i saken, særlig for å kartlegge 38-åringens fortid.

– Det dreier seg om siktedes atferd, oppførsel, familie og folk som har en relasjon til siktede. Vi ønsker å vite mer om siktedes bakgrunn, tanker og hva han har gjort tidligere, sa Omholt.

Kommentarer til denne saken