Astrid Nøkleby Helland fra Nes i Ådal går andreåret barnehagelærer på USN Notodden, hun har bodd i studentbolig i et år og er strålende fornøyd med de rimelige prisene og flotte beliggenheten – selv om hun synes innredningen er litt utdatert.

– Jeg er heldig som kan spare såpass mye penger på å bo i studentbolig, jeg vet at situasjonen er annerledes i andre byer!

21 ledige plasser på Notodden

Norsk studentorganisasjon (NSO) melder at over 10 000 studenter over hele landet er på venteliste for å få studentbolig.

– Vi er fortvila over at studenter nå må bruker tid på å gå på visning framfor å bli kjent med sine medstudenter og skaffe seg et sosialt miljø, sier leder av NSO, Maika Marie Godal Dam.

På Notodden er det derimot ikke venteliste. Det er tre ulike lokasjoner: Sætre, Høgås og Campus Notodden. Etter inntak i august er det nå 159 studenter som bor i studentboliger på Notodden, og 21 ledige plasser.

– Det har vært en skikkelig lettvint prosess, og jeg fikk boligen kun dager etter jeg søkte om den, forteller Astrid.

Sparer penger på å unngå privat utleie

Astrid bor nemlig i en «dublett»-leilighet sammen med storebroren som går siste året på barnehagelærer-utdanningen. Men, de var ikke alltid sikre på at det var studentbolig de ville bo i.

– Vi har lett litt ellers også. Foreldrene våre vurderte å kjøpe leilighet til oss til årene vi studerer her, for så å selge. I tillegg har vi vurdert private leiligheter som ligger ute. Vi kommer likevel alltid tilbake til dette, fordi det er så lettvint og billig, forklarer hun.

Astrid og broren betaler 3250 kroner hver for leie, hvor både strøm og internett er inkludert.

– På det private boligmarkedet kommer det som regel på 5–6000 kroner, uten strøm og internett inkludert!

Studentboliger fra 1997

Søskenparet har bodd sammen i et år, og går inn i det andre året nå. Studentboligen er i Høgås, og ligger like ovenfor Kaasa terrasse med flott utsikt over byen. Disse ble bygd i 1997 og 1999, og Astrid forteller at ulempen er at de kan være noe utdaterte.

– Alt inne i leiligheten er i trehvitt, og både bad og kjøkken er i litt utdatert stil. Det er selvfølgelig noe å la seg plage over, men alt i alt er det veldig verdt det. Det er nære det meste, og fint område rundt. Som student så er det gull verdt å ikke bruke opp budsjettet på husleie.

Trives godt

Astrid påpeker at en av fordelene med å bo i studentbolig er at alle er i samme situasjon.

– Jeg føler vi forstår hverandre her. Vi er studenter, og da blir det litt festing i helgene. I tillegg er det hyggelig å ha andre studenter som naboer, man blir gjerne lettere kjent med hverandre da, smiler hun.

Hun har nå to år igjen av utdanningen, og stortrives på Notodden.

– Det er liksom stort, men ikke for stort. Man blir fort kjent med hverandre! Også føles det ut som en blanding av by og bygd, det er så fint her, skryter hun.

Studentboliger på Notodden

Antall studenter det er plass til: 180

Antall studenter som bor i studentbolig: 159

Antall ledige studentboliger: 21


SÆTRE:

Antall studenter: 53

Antall ledige: 7


HØGÅS:
Antall studenter:
50

Antall ledige: 13


CAMPUS NOTODDEN:

Antall studenter: 56

Antall ledige: 0