Den siste slaggen

SISTE JOBBEN: – Denne haugen er det siste arbeidslaget som bie utført før jernverket ble nedlagt, opplyste omviser Edgar Gundersen (nest ytterst til høyre) på Tinfosområdet søndag.

SISTE JOBBEN: – Denne haugen er det siste arbeidslaget som bie utført før jernverket ble nedlagt, opplyste omviser Edgar Gundersen (nest ytterst til høyre) på Tinfosområdet søndag.

DEL

telen for 20 og 40 år sidenEt femtitalls interesserte stilte opp da Notodden RV arrangerte omvisning på gamle smelteverk-tomter med tidligere ansatt ved Tinfos, Edgar Gundersen.

Omvisningen bar preg av det dårlige været, med iskaldt regnvær som gjorde forholdene ufyselige. Likevel holdt de interesserte ut den drøye timen lange omvisningen. Bare noen få av de frammøtte, og helst de aller yngste, kunne ikke huske at det noen gang har stått mange smelteovner på det store området ved Heddalsvatnet.

Omvisningen, som fulgte i sporene etter samtlige av Notoddens av smelteverk, endte opp ved en haug med stein.

– Dette er det absolutt siste arbeidet som ble gjort ved det siste smelteverket. Vi brukte uker på å renske det opp for slagg. Slaggen ligger her. Men i stedet for å sette smelteverket i gang igjen i 1986, ble det besluttet nedlagt, sa Gundersen.

40 år: Jernbanen på nye veier

Reguleringen av undergangen ved Tinnegrend stasjon har nå kommet godt i gang. Et omfattende arbeid skal gjøres før området er nyregulert og vi har fått en bred og fin undergang. Det vil nok ta over et år, og i mellomtiden er jernbanesporene forskjøvet nærmere veien. Når det er støpt ferdig fundament for undergangen skal sporene legges tilbake i sitt gamle leie igjen.

Vi ser av bildet at sporene nå går tett innpå veitraseen, som den fra før av ikke er særlig med plass på. Farten må nok holdes nede i dette området enda en tid.

Artikkeltags