Telen og TA har flere ganger skrevet om matsvinnappen Too Good To Go. Gjennom appen knytter de butikker og spisesteder som har mat til overs, sammen med folk som ønsker å redde maten – til redusert pris.

Nå har de samlet statistikken fra året og den viser at 19 392 måltider ble reddet i Telemark.

Best var de i Bø, hos Aasmundsens Bakeri.

På Notodden er fire bedrifter med i Too Good To Go-ordningen: Narvesen Tuven, Meny Tuven, Aasmundsens bakeri og Stasjonen kafé.

Ordningen fungerer slik at du kan gå inn på appen og få oversikt over om noen av de lokale forretningene har noe til overs denne dagen. Hvis de har det, kan du via appen kjøpe en forundringspose til bestemt pris (ofte 30-50 kroner) - og hente den til angitt tid (ofte siste halvtime/time av åpningstiden).

– Matsvinn er en av de aller største miljøutfordringene vi står overfor, og et tema som allerede opptar mange. Over halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer i hjemmene våre, så her har vi alle mulighet til å gjøre en stor forskjell og inspirere hverandre til å bli matreddere. Med noen enkle grep kan du spare både miljøet og lommeboka for en unødvendig belastning, forteller Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go, i en pressemelding.

En tredjedel av all mat som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert eneste år. Det er nok til å mette 800 000 mennesker.

– Når vi kaster mat, sløser vi ikke bare med mat som kunne ha blitt spist. Vi sløser også med alle ressursene som går med til å produsere maten. Ifølge FN står matsvinn for minst åtte prosent av de globale klimagassutslippene, og 30 prosent av verdens jordbruksarealer brukes til å produsere mat som aldri blir spist – et område på størrelse med Kina. Å sørge for at maten som produseres havner i magen og ikke i søpla er derfor et utrolig viktig miljøtiltak, for da kan vi på sikt også produsere mindre, sier Johansen.

Too Good To Go sine ti beste tips for å unngå matsvinn

  • Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.
  • Ha oversikt i kjøleskapet og pass på temperaturen. Ha en egen hylle eller boks til mat som må spises snart. Kjøleskapet skal holde mellom to og fire grader – da øker holdbarhetstiden.
  • Se – lukt – smak. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.
  • Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke rekker å spise opp.
  • Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.
  • Restetorsdag. Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.
  • Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag!
  • Slappe grønnsaker? De kan bli friske igjen hvis de legges en stund i kaldt vann.
  • Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer og gårsdagens brød, velg maten med kortest holdbarhet hvis du skal spise den snart, redd single bananer og bruk Too Good To Go-appen.
  • Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie.