"En gal mann kan få til mye på kort tid"

FIKK ÆREN: 10. klassingen Tobias Wåle holdt dagens tale i Sauland i år. Han fortalte blant annet hvilke verdier han synes er de viktigste i det norske samfunnet.

FIKK ÆREN: 10. klassingen Tobias Wåle holdt dagens tale i Sauland i år. Han fortalte blant annet hvilke verdier han synes er de viktigste i det norske samfunnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det var mange fine taler på 17. mai. Vi kan ikke trykke alle, men har valgt ut to: Tobias Wåle sin fra feiringen i Sauland og Lene Juul Frømyhrs ungdomstale på Torvet i Notodden. Her er Tobias sin:

DEL

Tobias Wåles 17. mai-tale:Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!

17. Mai er dagen grunnloven blei vedtatt I 1814. I 1870 gikk det første barnetoget i Oslo, de stoppa foran slottet og sang kongesangen. Dette var starten på noe nytt, noe som vi har tatt vare på og en tradisjon vi fremdeles holder fast på.

Den norske grunnloven er den eldste i Europa og nest eldste I verden som fortsatt er i bruk. Den er endra på, men det er fortsatt den samme grunnlova som samfunnet våres er bygd på. Siden 1814 har det også vært fred mellom de skandinaviske landene.

I Norge er vi så heldig at vi har et fungerende demokrati. Det er stortingsvalg hvert fjerde år og kommunevalg hvert fjerde år, dette med sånt mellomrom at det er valg annethvert år. Alle som fyller 18 år valgåret og eldre har lov til å stemme. Det er dessverre slik at det er mange som ikke stemmer, dette av kanskje fordi de tenker at den ene stemmen ikke har noe å si.

Alle stemmer har samme verdi og sammen kan vi utgjøre en forskjell. Vi er nå i gymsalen på nye Sauland skule. I desember 2016 var det en aksjon for å få bygd denne skolen. Sauland FAU sammen med andre engasjerte arrangerte i den anledning to markeringer for å vise hva som var ønsket. Det var godt oppmøte begge gangene og i dag står skolen der. Og hvem vet, uten engasjement hadde vi kanskje ikke vært akkurat her i denne gymsalen i dag.

Demokratiet er sårbart, vi i 10. klasse på Sauland skole var for 3 uker siden på skoletur til Tyskland. Der så vi hvordan Berlin hadde vært delt med Berlinmuren. Vi så konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig og stasifengselet fra den kalde krigen. Vi lærte også hvordan Hitler på 2/3 måneder gikk fra å være en folkevalgt rikskansler til å bli en diktator. Dette forteller hvor mye en gal mann kan få til på svært kort tid. Det forteller oss at demokratiet også kan være sårbart og at vi må være bevisste og ta vare på det.

I 2019 er det 80 år siden andre verdenskrig starta i Europa og det er 30 år siden Berlinmuren falt. Dette er to viktige hendelser som på mange måter starter og avslutter en mørk periode i Europas historie. Dette har prega og fortsatt preger verden den dag i dag. Det er viktig at vi som vokser opp lærer oss historien og lærer av den slik at vi slipper å oppleve den om igjen.

På FNs levekårsindeks de siste 21 årene har Norge blitt kåra til det beste landet å bo i, basert på forventet levealder, utdanning og inntekt. Hva er det som gjør at Norge er et så bra land å bo i? I Norge har vi de siste 50 årene bygd et velferdssamfunn som vi alle nyter godt av. Eller er det verdiene samfunnet er bygd på som gjør det så bo her? Det norske verdiene, men hva er egentlig det?

Flere ganger har mediene spurt folk på gata hva norske verdier er, her er noe av det de har svart:

  • Nestekjærlighet, gjøre mot andre det vil at de skal gjøre mot deg.
  • Det er bygda, norsk mat, norske tradisjoner.
  • Å være med familie, samfunn som prøver å inkludere flest mulig
  • Likestilling
  • Selvstendighet
  • Toleranse, respekt for andre og hjelpsomhet
  • Dugnadsånd

Jeg tror det er viktig å ha toleranse, at vi alle godtar at vi er forskjellige. At vi har ulike egenskaper og meninger. Respekt for hverandre, respektere at ikke alle mener det samme som deg eller tror det samme som deg. Hjelpsomhet, at vi hjelper hverandre og stiller opp når noen trenger litt støtte i hverdagen. Å være inkluderende, ta med andre på det sosiale og å lage plass til flere.

Det handler om å bry seg og å være engasjert – og å sette pris på det vi har. For å avslutte med noen ord fra Instagram-poeten Trygve Skaug: "Så glemte jeg et øyeblikk hvor heldig jeg er". Det er det jeg vil at dere skal tenke litt over; hvor heldige vi er som bor her i Sauland.

Takk for meg og ha en fortsatt fin 17. mai!

Artikkeltags